Ízes hagyomány

2023.09.03. 15:11

Összecsaptak a fakanalak az Oroszlányban - videón, fotókon a bányász ételek főzőversenye

Pikáns csorbaleves, bányászkáposzta, lime és thai fűszeretésű lecsó bányászlángossal. Ez csupán néhány különlegesség, ami vasárnap délelőtt készült, a IX. Bányász ételek főzőversenyére az Oroszlányi Bányászati Múzeumban.

Wágner Zsanett

Fenséges fogások készültek a szabad ég alatt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Évek óta hagyomány, hogy a bányásznap utolsó napján begyújtanak a bográcsok alá és összecsapnak a fakanalak Oroszlányban. Ez az idén sem volt másként, a Bányászati Múzeumban ismét megrendezték a bányászételek főzőversenyét.

Körtvélyfáy Zoltán főszervező beszélt portálunknak az idei eseményről, melyre 23 csapat jelentkezett. Ebből ketten visszaléptek, de egy szakácsteam utólagos jelentkezésével végül 22-en mérhették össze gasztronómiai tudásukat.

A résztvevők már korán reggel nekiláttak az előkészületeknek. Kezdetben esett az eső, ami némi gyanakvásra adott okot, végül megkegyelmeztek az égiek a főzőversenynek, és minden akadály elhárult az elől, hogy 9 órakor hivatalosan is elkezdődjön a program.

Főtt babgulyás a Szlovák Klubnál, készült a német testvérváros, Plochingen asztalánál levesspecialitás, amit spenóttal, pirított hagymával és darált hússal töltött tésztával kínáltak. A szlovák Vágsellye csapata gulyást főzött, ami a hazai recepttől igencsak eltér. Összesen 3 alapanyagból készült az étel: ez volt a hagyma, a hús és a krumpli.

Baráti társaságokból és örömfőzésekből nem volt hiány. Danka Arnoldék Tésztakészítő csapata például második alkalommal indult a versenyen. Pikáns lecsót főztek, bányászlángossal. Lime és a thai ízvilág keveredett a serpenyőben, mindehez kínáltak tintahaltintával feketére „szenesedett” medvehagymás kísérőt, lángost.

A háromtagú ítészek csapata az íz, az illat és a tálalás alapján legfeljebb 30 ponttal jutalmazta az ételeket. A zsűriben helyet kapott Aranyosi Éva, a Bányász Népdalkör vezetője és Domokos Enikő, aki a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár részéről érkezett, valamint Sólyom Jöran, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre egyik képviselője is.

A döntés nehéz volt, amit jól tükröz a végeredmény. Az első helyen a Pál-inkák csapata végzett, akik fenséges erdélyi csorbalevest készítettek. A második hely megoszlott a GE Power és a Marha jó a csapat! között.  Különdíjas lett az Otthonom Oroszlány, akik bányászkáposztát készítettek. Az önkormányzati tűzoltók csapata is különdíjat érdemelt, akik kétszeresen örülhettek, hiszen egy nappal korábban is díjazták munkájukat: akkor ők tolták leggyorsabban az oroszlányi csillét.

Jó ebédhez pedig jó nóta is szólt. Az idén először élőzene fokozta a hangulatot a versenyen, majd a reggeli zenés ébresztőről megérkezett a városi fúvószenekar is. Látványos bevonulásból nem volt hiány, erre a néhány percre szinte mindenki megfeledkezett a versenyről és minden szem a zenészekre és a mazsorettesekre terelődött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában