Elismerés

2023.09.03. 16:42

Oklevéllel méltatták a bányásznapon a kesztölci hagyományőrző kör alapítóit

Az idei kesztölci Bányásznap alkalmával oklevelet adtak át azoknak, akik alapítóként segítették a helyi Nyugdíjas Bányászok Hagyományőrző Körének megszületését. Az ünnepség keretében koszorúzással emlékeztek meg az elhunyt bányászokról.

Walczer Patrik

Az ünnepség végén következett a koszorúzás és főhajtás a hős bányászok előtt

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A rendezvényen Kovács Szilvia, a művelődési ház vezetője a hagyományőrző kör, illetve a községi és szlovák önkormányzatok nevében köszöntötte a jelenlévőket. A himnusz eléneklése után elmondta, hogy ezen a napon tisztelettel és kegyelettel emlékeznek azokra a bányászokra, akik életüket áldozták fel a természettel való küzdelem során. Végül felolvasta Szepesi Zsuzsanna: A múlt őrei című versét, melyet a költőnő a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítványnak ajánlott fel.

A Kesztölci Pávakör műsorát követően Farkas Krisztina polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a bányavállalatokból és a szakmakultúrából mára már csak az emlékek maradtak, Bányásznapkor főhajtással tisztelgünk azok előtt, akik velünk vannak és azok előtt is, akik már nem lehetnek köztünk. Kijelentette, hogy a bányászmunka, az egymásra utaltság, az egymásra történő odafigyelés szükségessége olyan közösségeket teremtett, melyek értékhordozóként a mai napig is működnek.

Vöröskői István korábbi polgármester felidézte, hogy annak idején 24 fővel alakult meg a a helyi hagyományőrző kör, majd okleveleket adott át az alapítóknak. Ezután bejelentette, hogy idén lesz a lencsehegyi bányarobbanás 35. évfordulója, ez alkalomból a kör megjelentet egy kiadványt a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával.

Az ünnepség végén következett a koszorúzás, a Bányász Szakszervezeti Szövetség, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a kesztölci községi, illetve szlovák önkormányzatok, a Szent Kelemen Polgári Kör és a hagyományőrző kör virágait is elhelyezték az emlékműnél. Erős Gábor országgyűlési képviselő Farkas Krisztinával közösen koszorúzott és hajtott fejet a hős bányászok előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában