Motortricikli

2023.09.20. 15:12

Napcsiga járt a szerkesztőségünk előtt

Már több mint egy éve rója a megye útjait a NapCsiga, amely szerdán éppen a 24 Óra és a kemma.hu szerkesztősége előtt süttette magát. Lehet, hogy hamarosan tömegesen lepi el az utakat a napelemes tehertricikli.

Takács Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

„Nem csak a gyerekek veszik körbe, hanem sokszor a motorosok, autósok is megállítanak, hogy meséljek róla.” Ezt mondja Gábor Zsolt, aki a NapCsiga 2.0 tesztelője. Járműve alig több, mint egy éve készült az Edutus Egyetemen, s azóta számos tapasztalat összegyűlt ahhoz, hogy ez a leginkább egy motoros riskára emlékeztető napelemes elektromos jármű egy fenntartható szolár közlekedési és teherszállítási megoldás legyen akár sokak számára. 

Mint megtudtuk: az ország második napelemes tehertriciklije a méréseken, bemutatókon túl teherszállító hasznos munkákat végez. A Napcsiga azért is különleges, mert annyi energiából tud gazdálkodni, amennyit megtermel rajta a három nagy méretű panel. Igaz, hogy legfeljebb 25 kilométer per órás sebességgel „száguld”, de cserébe sík úton körülbelül 60 kilométer a hatótávolsága.

Viszont az egyik napelemtábla felhajtható, így akár parkolás közben is begyűjthető többletenergia. Érdekesség, hogy vizsgáztatni, regisztrálni ezt a járművet itthon nem kell. Besorolása szerint segédmotor-kerékpár, így csak egy kötelező biztosítás kell rá. Alig várjuk, hogy induljon a tömeggyártás és még több Napcsiga rója az utakat a környezetromboló benzinfaló járművek helyett!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában