Helyi közélet

2023.09.16. 12:04

Kifogták a fiúk a nagy halat Neszmélyen - díjat ért a kitartó munka

A 27 csapat 96 órán keresztül vadászott a nagy halakra. Végül az összsúly döntött a versenyben.

Goletz-DeáK Viktória

A győztes csapat: az RDHSZ-CPX TEAM

Forrás: beküldött

Fotó: Kovacs Gergely

Szeptember 11-én, hétfőn délután kezdődött Neszmlyen a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) legextrémebb eseménye, a 96 órán át éjjel-nappal tartó nagyhalfogó verseny. A 27 csapatnak péntek délutánig kellett minél több 5 kilónál nehezebb pontyot és amurt kifognia a győzelemhez.

Neszmélytől Süttőig egy 13 kilométeres távon, összesen 120 hektár területen próbálhattak szerencsét a pecások. De a horgászversenynek a neszmélyi Éden Camping volt a központja, itt három csapat kapott helyet.

Schmidt Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, hogy minden csapatnak legalább egy 100 méter hosszú szakaszt biztosítottak, ami mintegy 3-4 hektáros területet tett ki a neszmélyi belső Duna-ágban. A helyeket dupla sorsolással választották ki, vagyis a csapatok között először azt döntötték el, hogy hányadiknak húznak helyet.

A Kemma.hu is kilátogatott a versenyre, ahol a kemping területén pecázókat látogatta meg. A csapatok mind komoly felszereléssel érkeztek: radarral felszerelt motorcsónak, sátrak, speciális csalik és természetesen a horgászbotok összesen 2-3 millió forintba is belekerültek. De volt olyan, aki saját mobil wc-t is hozott.

A horgászok az idő viszontagságaira is felkészültek, minden sátor mellett ott feküdtek a gumicsizmák. Szükség is volt rájuk, ugyanis több helyen is csak az iszapos sártengeren át tudtak eljutni a botokig. Ez azonban egy cseppet sem vette el a pecások kedvét. 

Bár a verseny 4 napon keresztül zajlott a horgászoknak volt idejük a pihenésre. A Dunán ugyanis ritkább a kapás, naponta 1-2 alkalommal akadt valami a horogra. A helyszín sajátossága miatt a halakat is speciális módszerrel próbálták becserkészni.

a legnagyobb halat kifogó csapat van, Kőrös team (az este készült fotó a 24 kilós amurral).
A legnagyobb halat a Kőrös team fogta ki
Fotó: Kovacs Gergely

Az úgynevezett behúzós horgászat lényege, hogy először egy radarral felszerelt motorcsónakkal bemennek a folyóra, ahol a meder egyenetlenségeit figyelik meg. Ebből tudnak következtetni a halak vonulási útjára, vagy táplálkozási helyére. Ezután a négy kiválasztott helyre csónakkal viszik ki az úszókat, körülötte pedig jól beetetik a területet.

Utána már csak győzni kell türelemmel, hogy kivárják a nagy kapást, amiről egy csengő figyelmeztetett. Azért henyélni nem lehetett. A horgászok elárulták, hogy ha emelkedik a vízszint könnyen arra ébredhetnek, hogy elúsztak a drága botok. Így rendszeresen figyelik a vízállásjelentéseket is. 

Egyébként a verseny a „Fogd ki és engedd vissza!” elv jegyében rendezték. Minden csapatnak kötelessége volt a halakat a mérlegelésig épségben megőrizni, majd sebfertőtlenítő használata után a bíró jelenlétében visszaengedni. Napközben a fogások után azonnal mérlegeltek. Az éjszaka kifogott halakat pedig reggel. 

A győztes csapat: az RDHSZ-CPX TEAM
Szép fogásokat könyvelhetett el a csapat
Fotó: Kovacs Gergely / Forrás: beküldött

A Wildfisching csapat Győr-Moson megyéből érkezett a versenyre. Elárulták, hogy ez az első ilyen több napos verseny, amin szerencsét próbálnak, de rendszeresen járnak együtt a Dunára horgászni. A sátorozás sem idegen nekik, ha tehetik egy hosszú hétvégét is a botok mellett töltenek. Most erjesztett kukoricával és tigrismogyoróval készültek a halak számára. De elárulták, hogy az amur a cseresznyeszilvát is szereti. A folyó mellett nővő fákról belepotyogó édes gyümölcsökre hamar rákaptak a halak.

A Kemma.hu egy nagy fogásnak is szemtanúja volt, a komáromi Kuci Pecabolt csapata emelt ki egy több, mint 15 kilós pontyot a folyóból. A fiúk már a fárasztás közben küldték a kapásról az üzenetet a szervezőknek, így a kiemelés után máris mérlegre kerülhetett a hal. A fiúk kicst fáradtan, de nagyon boldogan mutatták fel zsákmányukat. Mint mondták: nem a hal fárasztásában, hanem inkább az iszapban való séta fárasztotta ki őket. Ők már a gumicsizmát a sátornál is hagyták, mezítláb küzdötték át magukat a botig, sárcsizmát hagyva lábukon az iszap. Egyébként a Kuci Peca pontya az addig kifogott legnagyobb halnak bizonyult. Azonban pár órával később, már az esti órákban egy majdnem 25 kilós amur akadt a Kőrös Carp Team horgára Süttő határában. 

A tatabányai Galla Line Carp Team már régi ismerősként vett részt a négy napos horgászversenyen, ahol korábban az előkelő harmadik helyezést szerezték meg. A területet is jól ismerték, így melles csizmával felszerelkezve érkeztek. Bár a botokig kiépítettek maguknak egy stabil ösvényt az iszapon keresztül, ha be akartak szállnia a csónakba már bele kellett gázolniuk a folyóba. 

Száz kiló felett

Bár nagy fogásuk kevés volt, a sok kisebb hallal is sikerült az első helyért járó kupát megszereznie a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség csapatának. A legnagyobb hal, ami a horgukra akadt nem érte el a 15 kilót, de 10 társával együtt már közel 105 kilót nyomott a mérleg.
Az előkelő második helyen végzett a komáromi Kuci Pecabolt, akik legnagyobb fogásánál a Kemma.hu stábja is a helyszínen volt. Ők összesen mintegy 77 kilót fogtak ki.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Alföldről érkező Kőrös Carp Team állhatott fel, akik egyben a legnagyobb halért járó díjat is átvehették: a 24 ezer 880 grammos amurral együtt összesen 67 ezer 500 grammnyi halat emeltek ki a Dunából. Schmidt Kovács Bence a verseny végén elmondta, hogy a 27 csapatból csak öten nem fogtak egy halat sem, ami előfordul egy élővizes folyóban, ahol nem hemzsegnek úgy a halak, mint egy beetetett tóban. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában