Horgászverseny

2023.09.12. 17:30

15 kilós ponttyal előztek a komáromi pecások - Neszmélytől Süttőig küzdenek az óriásokért +fotók

Sátrak és horgászok lepték el a neszmélyi belső Duna-ág partját, 96 órán át küzdenek a Duna legnagyobb halaiért.

A komáromi Kuci Pecabolt csapata ottjárttunkkor egy 15 kilónál nagyobb pontyot mérlegelt

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

 Hétfőn megkezdődött a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) legextrémebb eseménye Neszmélyen, a 96 órán át éjjel-nappal tartó nagyhalfogó verseny. Az esemény nemcsak a sok résztvevő miatt kapta a "nagy" nevet. A versenyen ugyanis csak az öt kiló feletti amurok és pontyok számítanak bele a helyezésbe. 

Több, mint 15 kilót nyomott az a ponty, amivel a komáromi Kuci Pecabolt csapata átvette a vezetést a neszmélyi 96 órás nagyhalfogó versenyen. A három fős társaságnak ez a harmadik fogása és összesen kicsit több, mint 40 kilogrammot nyomtak a kifogott halak. Pedig a Kuci pecásoknak nem a legideálisabb helyet sikerült kisorsolniuk: ha a botokig akarnak jutni bizony nem kerülhetik el az iszapfürdőt, lábközépig gázolnak a cuppanós sárban. A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (KEMHESZ) legextrémebb eseményére idén 27 csapat nevezett, akik Neszmélytől Süttőig egy 13 kilométeres távon, összesen 120 hektár területen próbálnak szerencsét. 

A három fős legénységek a neszmélyi belső Duna-ágban csónakkal vagy etetőhajóval juttathatják be a csalit és halradart is használhatnak a vízi élővilág útvonalának feltérképezésére. Zoltai Dániel, a szövetség elnöke elmondta, a verseny teljes vadászterülete 120 hektáros. A megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a KEMHESZ az elmúlt években rekord mennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami intézkedéseknek köszönhetően. Az egyre kedvezőbb törvényi szabályozásnak hála növekszik a horgászat népszerűsége, a szövetség pedig jó gazda módjára, hosszú távra tekintő, tudatos halgazdálkodást folytat.

A versenyt egyébként a „Fogd ki és engedd vissza!” elv jegyében rendezik. Minden csapatnak kötelessége a halakat a mérlegelésig épségben megőrizni, majd sebfertőtlenítő használata után a bíró jelenlétében visszaengedni.

A verseny abszolút győztese a súlyra legtöbb értékelhető halat kifogó csapat. A versenyzőket kupákkal és értékes vásárlási utalványokkal díjazzák, melyek a nevezési díjakból folytak be. Különdíjat kap a legnagyobb halat kifogó horgász. 

Lezárták a Dunát
A verseny idejére a neszmélyi belső Duna-ágon hajózási tilalmat vezettek be a közlekedési hatósággal egyeztetve. Aki szeretné követni az eseményeket az megteheti a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) ranglista holnapján, ahol egész héten élőben követhető a mérlegelés. A KEMHESZ pedig saját videócsatornáján napi összefoglalókat tesz közzé, az esemény hivatalos közösségi oldalán pedig a tábori történéseket, illetve az esemény hangulatát mutatják be a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában