Kemma.hu podcast

2023.09.10. 19:27

Hét képben az évtized, amikor Tatabánya majd' száz évvel megelőzte a mai Amerikát (PODCAST)

A Képes történelem című beszélgetés-sorozat tizenharmadik része Horthy Miklós 1930. augusztus 28-i tatabányai látogatásával indult. Az első fotó a cementgyári kíséretet mutatja, majd a második a Hetestelepi piactéren készült, ahol a bányászok fogadták az egykori kormányzót. Dallos István fotóművész, helytörténész ezúttal is több korabeli képpel érkezett a stúdiónkba, ahol Sugár Gabriella újságíróval beszélgetett.

Kemma.hu

Az 1930-as években a munkásjólétet is vizsgálták Tatabányán a külföldiek, és nagyon elégedettek voltak azzal, amit láttak, tapasztaltak

Forrás: Beküldött

Ebben a részben Dallos István kiválóan összefoglalta a MÁK Rt. vívmányait, amelyekkel könnyebbé, otthonosabbá próbálták tenni a bányában dolgozó munkások számára a mindennapokat. A harmadik képen a Hetestelepi munkáskaszinó látszik, amely egykoron a volt Állami Áruház mögött állt. 
Orvosi rendelő látszik a következő képen, ahol az anya- és csecsemővédelemmel foglalkozó Stefánia Szolgálat látta el a tevékenységét. 

Vélhetően 1928-29-ban készült a Népházban az első felújítása után az ötödik fotó. A hatodikon a XII-es aknai alsó rakodó, s az utolsó képen a kötélpálya kötél behúzása látható. 


 

Horthy Miklós és kíséretet Tatabányán
Forrás: Beküldött
A Hetestelepi piactéren bányászok fogadták az egykori kormányzót. 
Forrás: Beküldött
A Hetestelepi munkáskaszinó
Forrás: beküldött
Az anya- és csecsemővédelemmel foglalkozó Stefánia Szolgálat
Forrás: Beküldött
A Népház a huszas évek végén
Forrás: Beküldött
A XII-es akna alsó rakodója
Forrás: Beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában