Bányásznap alkalmából

2023.09.02. 17:55

Koszorúzással, majd díjátadással is ünnepelték a bányásznapot Tatabányán - fotókkal frissítve

A bányásznapi programok keretén belül az idén is átadták a rangos városi elismeréseket: a Tatabánya Közbiztonságáért és a Solymos Mihály-díjat.

Kemma.hu

A Tatabánya Közbiztonságáért Díjat Farkas Gábor dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője vehette át

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A 73. Bányásznap tatabányai eseményeinek sorában szeptember 2-án, szombaton a hagyományokhoz híven a Bányász Kegyeleti Emlékműtől indult a színpompás, zenés felvonulás. A bányász szakmának tisztelgő, díszegyenruhás zászlóvivők, táncosok és zenészek a Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzenig meneteltek, ahol városi elismeréseket adtak át. 

Elsőként az intézmény igazgatója Pál Garbriella köszöntötte a megjelent ünneplő közönséget. Kiemelte, ez a terület a bányász hagyományok őrzője, egy 120 éves történet mementója. Ennek okán ez az ünnep picit más, mint a Május 1 parki nagy bányásznapi forgatag, hiszen ide emlékezni és találkozni jönnek az emberek. A kulturális blokkban a Kertvárosi Bányász Dalkör alkalomhoz illő előadása és Budai-Kurc Eszter szavalata emelte az ünnepség fényét, majd polgármesteri köszöntő, méltatás és az elismerések átadása következett.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester örömmel adta át több évtizedes településtörténeti, és hiánypótló bányászattörténeti kutatásaiért a Solymos Mihály-díjat Jóna Imrének, aki levéltári kutatásokat végzett többek között az elődközségekben élő zsidóság helyzetéről, különösen a szénbányászat megindulásától a holokauszt utáni évekig. Mintegy 10 évnyi kutatómunkája van a - Szénbányászati Trösztnél működtetett és csaknem 2500 főt foglalkoztatott - rabtáborok, kényszermunkatáborok 1952 és 1956 közötti történetét ismertető dolgozatában. Napjainkban is foglalkozik az egykori bányavállalatnál működtetett besúgóhálózat feldolgozásával, a bányavezetés a rendőrség az ÁVH együttműködésének mikéntjével. Bánhidáért Emlékérmet vehetett át 2008-ban, Sárberekért Érdemérem tulajdonosa lett 2010-ben, Kehila díjas 2021-ben.

A Tatabánya Közbiztonságáért Díjat Farkas Gábor dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője vehette át, aki 2013 óta látja el ezt a feladatot. Fő feladatának tekinti a vármegye és a vármegyeszékhely közbiztonságának megőrzését és a polgárbarát rendőrség kialakítását. Szolgálatként tekint a rendőri munkára. Magas szintű munkavégzését 18 alkalommal vezetői dicsérettel és jutalommal köszönték meg, négyszer pedig soron kívüli előléptetésben részesítették. 1984 október elsején lépett szolgálatba Győrben, a rendőrkapitányság akció alosztályán, nyomozóként. Rendőrszakmai végzettsége mellett pénzügyi ismeretekkel is rendelkezik, így kiemelt figyelmet fordít a főkapitányság gazdálkodási tevékenységére. Korábban Komárom-Esztergom megyéért kitüntető díjjal ismerték el szakmai tudását és az országos kitüntetést, a Szent György Érdemjelet és a Magyar Érdemrend lovagkereszti kitüntetést is átvehette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában