Megemlékezés

2023.09.23. 19:00

Esztergom hős polgármesterére emlékezve magyarul szólt a lengyel himnusz

Etter Jenő polgármester halálának 50. évfordulója alkalmában tartottak bensőséges megemlékezést a vészkorszak hőse egykori Pázmány Péter utca 10. számú házánál. Az Esztergomi Lengyel-Magyar Baráti Társaság és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényen, melyen részt vett a Tomasz Budasz polgármestere vezette gniezno-i delegáció, Etter Jenő unokája, Etter Hajnalka mondott beszédet.

Kemma.hu

Steindl Balázs alpolgármester Esztergom nevében koszorúzott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A lengyel menekültek és a zsidó üldözötteket segítő Etter Jenő Esztergom legnehezebb éveiben, 1941 és 1944 volt polgármester. Nem túlzás, hogy a város első embere élete kockáztatásával minden lehetőséget kihasználva küzdött azért, hogy az itt élő lengyel menekültek és a zsidó lakosság segítséget kapjon.

 A megemlékezés során Csombor Erzsébettől, az Esztergomi Lengyel-Magyar Baráti Társaság elnökségi tagjától és Etter Hajnalkától többek között elhangzott, hogy az 1897-ben született Etter Jenő, fiatalon, 1925-ben lett a város főügyésze, polgármesterként 1941-től szolgálta a köz javát. 

Mint a megemlékezésen elhangzott: „Polgármestersége alatt Esztergomban nyugalomra, támogatásra, menedékre találtak a lengyel menekültek, legyenek bár internált katonák, illegalitásban működő vezetők, polgári menekültek. (…) Aktív szereplője volt a lengyel illegális állam magyarországi szervezésében, futárok, anyagok külföldre juttatásában, mely csak néhány volt munkásságából.” 

Mint a rendezvényen felszólalóktól a megemlékezők hallhatták: „Érdemeiért 1963-ban idősb. dr. Antall Józseffel együtt még életében kapta meg Etter Jenő a külföldinek adható legmagasabb lengyel kitüntetést: a Lengyelország Arany Érdemkeresztjét. 2021-ben pedig posztumusz kapta meg dr. Etter Jenő a Virtus et Fraternitas érmet, amelyet a varsói elnöki palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda lengyel államfőtől unokája Hegyiné Etter Hajnalka vett át.” 

A vészkorszakban tett lépéseiről így beszéltek az ünnepen: 

Igazságérzete vezette akkor, amikor az esztergomi zsidóságot védte, élelmiszerjegyeket, menedékhelyet biztosítva számukra. Levéltári források bizonyítják, hogy 1944 tavaszán a belügyminisztériumi utasítás ellenére vonakodott végrehajtani a zsidók listázását, ami a magas hivatal dörgedelmes rendreutasítását vonta maga után. Ma már közismert, hogy a gettósítás és a zsidók életfeltételeinek drasztikus elvonása is elmaradt, ameddig ő volt a polgármester. 

Az eseményen a fent említett szervezetek mellett koszorút helyezett el az Etter-ház emléktáblájánál Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere, Spisák Balázs, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke is. A rendezvényen Pálmai József tanár kétszer is a mikrofonhoz lépett énekével, elsőként a lengyel himnusz magyar szövegű változatával, másodjára egy magyar népdallal illusztrált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában