Adatok

2023.09.28. 10:41

Esperesi mérlegen a hívek számának csökkenése: Esztergomot is érinti a mutatók esése

Az Esztergomot is magába foglaló evangélikus Fejér-Komáromi Egyházmegye esperesét, Szarka Istvánt e-mailben kérdezte a 24 Óra a Központi Statisztikai Hivatal által napokban közzétett 2022-es népszámlálási adatokról, s azon belül a vallási, felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokról. Ezekből ugyanis majd minden magyar történelmi egyháznál a hívek számának csökkenése mutatható ki, így az evangélikusoknál is.

Kemma.hu

Szarka István esperes és Klimentné Ferenczy Andrea lelkész

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Szarka István esperes válaszát változtatás nélkül közöljük. „A tények makacs dolgok. A Tanú című film egyik szállóigévé vált mondata jutott eszembe amikor a nyilvánossá lett népszámlálási adatok vallási mutatóit láttam. Bevallom, nem lepődtem meg a korábban is tapasztalt csökkenő tendencia láttán. Érzékeljük ezt az istentiszteletek romló látogatottságán, vagy a fiatalabb generációk elköteleződésének gyengülésében.

Igaz, a leírtak főként a történelmi felekezetek többségét érintik. Ugyanakkor a kisebb létszámú egyházak, a görögkatolikusok, vagy az új protestáns közösségek létszáma növekszik. Ezekből a tényekből már most is levonható egyetlen tanulság. A kulturális vagy fogyasztói kereszténység szemben a hitvalló kereszténységgel visszaszorulóban van. Ez így volt mindig a történelem során.

A romló mutatók megállításának kulcsa régóta kezünkben van. Krisztus minden követőjének, nem csak a papságnak vagy a gyülekezet belső körének a jézusi programot kell megélnie. A keresztény szokások és hagyományok kényelmes megélése helyett, ebből a fogyasztói világából Jézus követését a mindennapok szintjein szükséges életmóddá formálnunk. Például az ő szeretetének naponkénti megélése és továbbadása által. S ez lendületbe hozhatja, mind az egyén, mind a közösség életét. Így magától növekedik a vetés. Ehhez viszont hiteles tanúk kellenek, akik mi együtt lehetünk Önökkel Kedves Olvasók!”

Az evangélikus egyház Fejér-Komáromi Egyházmegyéjének esperese áprilisban járt az esztergomi lutheránus templomban, amikor a gyülekezet a templombelső felújítását ünnepelte. Szarka István akkor mondott prédikációjában többek között így fogalmazott: „Nem baj, hogy nem a legnagyobb közösség a tiétek, esztergomi evangélikusok, hiszen mindenetek megvan ahhoz, hogy Jézus Krisztus szállást vegyen a szívetekben. Akik itt vannak, szolgálnak igefelolvasással, zenével, igehirdetéssel, de nem ettől különleges ez a gyülekezet. Attól az élő kapcsolattól, amely a ti szívetekben is megvan, a bennünk munkálkodó Krisztustól.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában