Testvérvárosi együttműködés

2023.09.02. 16:06

Dr. Szili Katalin: a testvérvárosi kapcsolatok jelenthetik a jövő Európájának stabilitását

Testvérvárosi együttműködésről szóló aláírási ceremóniát tartottak a majki remeteségben, amely Oroszlány és Yerres vezetése között született. A ceremónián dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó is részt vett.

Kemma.hu

Oroszlány polgármestere szerint a barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

– Európában a testvértelepülési kapcsolatok teremtik meg a kontinens európai polgárokhoz legközelebb álló hálózatát, mely 1984 óta kapott különös lendületet – ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Szili Katalin, a határon túli autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki főtanácsadó Oroszlány és Yerres települések testvérvárosi együttműködéséről szóló aláírási ceremóniáját szombaton a Majki Kamalduli Remeteségben. Az első emeleti díszteremben a meghívottak között voltak a város többi testvértelepüléséről érkezők, azaz a szlovák Vágsellyéről, a német Plochingenből, és a lengyel Konskieből, a finn Kuhmo városvezetése személyesen nem tudott jelen lenni, de üdvözletét küldte és gratulációjáról biztosította a rendezvény főszereplőit.

Dr. Szili Katalin hozzátette, csaknem 14 ezerre tehető azoknak a településeknek a száma, amelyek ebben a hálózatban részt vesznek, a polgári diplomácia eszközével is elősegítve egész Európa vérkeringésének az aktivitását. Megemlített egy személyes momentumot is, tavaszi látogatása során megkoszorúzta a Yerres városában található Rákóczi mellszobrát.

Másfél évtizeddel ezelőtt egy véletlen találkozásnak köszönhetően kezdődött a barátság
Yerres harmincezer fős város, Párizs közelében. A városban élénken őrzik Rákóczi Ferenc emlékét, minden évben tartanak Rákóczi-napot és a településen tér és utca is a fejedelemre emlékeztet. Tiszteletére Yerres városa - korábbi nevén Grosbois - magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben itt helyezték el a fejedelem bronzba öntött arcmását is.
Az oroszlányi Rákóczi Szövetség 2009 óta ápol kapcsolatot a Párizsi Magyar Ház Egyesülettel, valamint a Párizsi Magyar Katolikus Misszióval, közreműködésükkel rendszeresen részt vesznek a yerresi megemlékezésen.
Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukása után Yerres-ben, a kamalduli szerzeteseknél talált menedéket, 1715 és 1717 között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét. Halála után szívét a rendháznak ajándékozta. Az ereklyének a francia polgárháborúban nyoma veszett.

Ezt követően Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait, melyben megemlékezett Majk és Rákóczi fejedelem fontosságáról, és arról is, hogy ez a település egyszer már adott miniszterelnököt az országnak. Mint fogalmazott, mindannyian tudjuk, hogy Széchenyi István volt a legnagyobb magyar, de azt már bizonyára kevesebben, hogy Rákóczi Ferenc pedig a leghívebb, a leghűségesebb.

Azt már Lazók Zoltántól tudtuk meg, miért fontos ez a kapcsolat. Oroszlány polgármestere szerint a barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. „Nem velünk születik, mi teremtjük. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy valahol találkozzunk” – szólt a városvezető, aki hozzátette, hogy az Európa, amit ismerünk és szeretünk, nem jöhetett volna létre az ilyen típusú kapcsolatok nélkül. A sok kis együttműködés, mind-mind letéteményesei annak a világnak, amiben mindannyian otthon érezzük magunkat – fogalmazott Lazók Zoltán.

A köszöntők sorát végül Olivier Clodong, Yerres polgármestere zárta. Felidézte, hogy Oroszlányt és Yerrest a kamalduli szerzetesek jelenléte kapcsolta össze. Yerresből érkeztek látogatók, akik a majki kamalduli remeteséget felkeresve vették fel a kapcsolatot Oroszlány önkormányzatával, és ezzel a találkozással kezdődött a testvérvárosi kapcsolatok aláírásáig vezető eseménysor. Két hét múlva pedig a francia városban írják alá a dokumentumot az érintett felek, a két város vezetői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában