Petőfi 200

2023.09.11. 17:30

Dallal és tánccal idézték meg Petőfi szabadság iránti szerelmét Esztergomban +fotók

Kilenc könnyűzenei stílusú versfeldolgozást hallhattunk és páratlan tánckoreográfiákban gyönyörködhettünk a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című előadás esztergomi bemutatóján, ahol számtalan érdekességet megtudtunk a reformkori költő életéről és a szabadsághoz, no meg Szendrey Júliához fűződő viszonyáról.

Kemma.hu

Szabadság, szerelem előadás az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében szeptember 10-én vasárnap, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban folytatódott a „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjjal elismert produkció országjáró körútja. 

A közönség elsőként Demeter Szilárdnak, a Petőfi 200 emlékév vezetőjének köszöntő szavait hallgathatta meg. A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a levetített videóban kijelentette: Petőfi Sándor a Szabadság, szerelem! című versének hat sorában elmondott mindent, amit tudni lehet és tudni kell ahhoz, hogy jó életünk legyen.

Ezután Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere mondta el beszédét. A politikus szerint Petőfi Sándor nemcsak a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, hanem a szabadság és az emberség hőse is volt. Verseinek és gondolatainak a középpontjában a szabadság eszméje, a szerelem és a haza szeretete áll. A költeményei erre emlékeztetnek minket újra és újra, továbbá a mai napig inspirál bennünket, hogy ne feledkezzünk meg ezekről az értékekről, amelyekért érdemes élni és küzdeni. A város nevében megköszönte, hogy Esztergomba is ellátogatott a rendhagyó előadás.

A köszöntő után elhangzott, hogy a darab szövegkönyvét Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Ady Endre műveinek felhasználásával Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, az előadást pedig Káel Csaba rendezte. A színpadi mű ötlete egyébként Schmidt Mária történészprofesszortól, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatójától származik.

A koncertszínházi előadásban Berettyán Nándor testesítette meg Petőfi Sándort, míg Katona Kinga Szendrey Júliát alakította. A produkció narrátora Szabó Sebestyén László volt, akinek köszönhetően átfogó képet hallhattunk a két főszereplő viszonyáról. Megtudtuk, hogy már friss házasként az európai forradalmak szőtték át a költő gondolatait. Petőfi sokszor volt szerelmes kicsit, de Szendrey Júliába nagyon. Mégis, rövid házasságuk alatt több időt töltött távol, mint feleségével.

A rendezvényen színpadra lépett Dánielfy Gergely, Ember Márk, Paulina, a Romengo együttesből ismert Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi, valamint Trap kapitny és a Tha Shudras. A darabban táncosként Bíró Mártont, Lázár Dóra Annát, Popovics Márkot és Pálinkó Johannát láthattuk. Különleges feldolgozásokat hallhattunk, melyek egytől egyig közelebb hozták a közönség soraiban ülő fiatalokhoz is a költő életútját és műveit.

A Petőfi 200 – Közös jó a szabadság programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában