Kemma.hu podcast

2023.09.24. 20:42

Az évtized, amikor a magyar ipar csúcsteljesítménye Tatabánya hírét vitte (PODCAST)

A Képes történelem című beszélgetés-sorozat tizenötödik részében az Ótelepi Erőmű építéséről, működéséről beszélgetett Sugár Gabriella újságíró Dallos István fotóművésszel, helytörténésszel.

Kemma.hu

Óriási fejlődésről, hatalmas teljesítményekről szólt az erőmű kapcsán Dallos István.  Az Ótelepi Erőmű 1897-ben épült, amelyhez már az 1907-ben újat is telepítettek, ezt ábrázolja ez első kép, ahol a bal oldalon a községháza is látható.  A második képen az új erőmű gépháza, ahol két Persons turbina is működött. 
A harmadik fotó 1939-ben készült. Az új magasnyomású kazánház építését mutatja a kibővített gépház mellett. Látszik az is, hogy épül a kép bal oldalán a hűtőtorony. 
Dallos István készítette a negyedik fotót, ahol felül az 1939-ben épült kazánház látszik, előtte a régi, és mögötte az 1927-ben épült, az 1930-as években többszörösen bővített új gépház. 

Szintén mai fotó az ötödik, ahol a régi gépházban egy gépegység látható.  A hatodik fotón az 5 MW-os, 1921-ben létesített erőmű és sűrített levegős üzem van. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában