Leletek

2023.09.15. 06:23

Az elsők között láthatod most te is Tata legújabb ásatásait és történelmi kincseit

A feltárásokat vezető régész mutatja meg a jelentkezőknek a legérdekesebb tatai leleteket.

Kemma.hu

Az idei nyár ásatási helyszíneit nézhetitek meg vezetett túra keretében

Forrás: Beküldött

A Kulturális Örökség Napjai rendezvényeinek keretében "Történelmi örökségünk a Tatai vár" címmel ingyenes régészeti szakvezetésre invitálják az érdeklődőket a Kuny Domokos múzeum szakemberei. Szeptember 17-én, vasárnap 9:30 és 12:30 órától Giber Mihály a Kuny Domokos Múzeum régésze vezetésével felfedezhetik a 2023 nyarán indult ásatás helyszíneit és megismerhetik a feltárás eddigi eredményeit. A program előzetes regisztrációhoz kötött. 

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok hazai eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg 1987 óta. Magyarország 1999-ben csatlakozott a programsorozathoz. A kétnapos program központi témája idén a “Velünk élő örökségünk”, amelynek szellemiségében rendezi meg intézményünk a vasárnapi szakvezetéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk: 50 éve nem volt olyan a tatai várban, mint most. Megcáfolják az egyik városi legendát is. A tatai vár titkait keresik a régészek. A várudvar két részén is ásatások zajlanak. Dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az egykori török malomnál, vagyis a Ferrando-bástya tövében, illetve a török kori átjárónál, vagyis a Kecske-bástya mellett dolgoznak a szakemberek. 

Ráadásul a feltárások során egy rejtélyes föld alatti folyosóra bukkantak a tatai vár alatt. A titokzatos folyosóról semmilyen feljegyzés sem maradt fent, így még a régészeket is meglepte, hogy mit találtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában