Fergeteges hangulat

2023.09.30. 18:24

Az Edutus Egyetem, ahogyan még sosem láttuk: ilyen volt az idei Kutatók Éjszakája!

Szeptember utolsó péntekjén rendezték meg felsőoktatási intézményeinkben a Kutatók Éjszakáját. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott az EDUTUS Egyetem. Az érdeklődők előadások és bemutatók segítségével ismerkedhettek az intézményben folyó oktatás sokszínűségével. A gyerekek körében a NapCsiga volt a legnépszerűbb.

Kemma.hu

Szokatlan, hogy egy egyetem udvarának csendjét gyerekzsivaj, és hangos dudaszó veri fel. A szülőkkel együtt érkezett csemeték ugyanis nemcsak körbejárták a NapCsiga 2.0 elnevezésű, napelemekkel működő teher-triciklit, de be is merészkedtek a vezetőülésbe, és nyomták a dudát veszettül.

A jármű elődjét 2017-ben dr. Dőry István és a hallgatói csapat készítette, a most bemutatott, továbbfejlesztett példány tavaly készült el pályázati segítséggel. Megtudtuk, hogy az első napelemes jármű 28.000 km-t gyűjtött az első hat évében a hazai utakon, 100%-ban saját termelésű napenergiával. Az egyes termekben egymás után pörögtek a húsz-húszperces kedvcsináló előadások. Megismerkedhettünk például a budapesti atlétikai világbajnokság kulisszatitkaival, a napelemes parkolók fejlesztésével, a térképi ábrázolás érdekességeivel, vagy a mindennapok logisztikájával.

Rejtélyek nyomába eredhettünk turistaként, láthattuk, hogy működnek a LEGO robotok, a hallgatói önkormányzat pedig természettudományos kísérleteket mutatott be. A gazdasági témák iránt érdeklődők hallhattak a kockázati tényezőkről, az inflációs diagnózisról, és az újragondolt Albániáról az albán szamártól Dua Lipa-ig. Dr. Köbli Ádám a térképi ábrázolás érdekességeivel, és a földrajz rejtett csodáival ismertetett meg bennünket.

Az egyik legaktuálisabb témát boncolgató előadás a mesterséges intelligencia hétköznapokra gyakorolt hatását taglalta. Dr. Juhász Krisztina az előnyök és kockázati tényezők rövid ismertetése után elmondta, hogy előadására maga is a ChatGPT segítségével készült fel.

Az idő rövidsége, és a párhuzamosan zajló események miatt minden előadást, bemutatót nem tudtunk meghallgatni, megtekinteni, de a tapasztalataink szerint a rendezvény elérhette célját: biztosan sikerült kedvet csinálni a fiataloknak, hogy tanulmányaikat az Edutuson folytassák!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában