Szakértő

2023.08.22. 14:01

Szakértő a szétvert tatabányai esetkocsiról: „az autó negyedét cserélni kellett volna”

A mentőautónak láthatóan olyan sérülései voltak, amit már nem volt gazdaságos megjavítani.

Goletz-DeáK Viktória

A tatabányai autószerelő szerint már a rongálás előtt gazdasági totálkáros volt a mentőautó, aminek szélvédőjét egy fiatal mentős hordággyal vert be. Róbert a Kemma.hu-nak elmondta, hogy látta a mentőautót, miután balesetet szenvedett Tatabánya közelében, az autópálya felhajtó előtt. A jármű július 17.-én, a 1119-es úton a fák közé sodródott. 

Az autószerelőt azért érintette érzékenyen a mentőautó balesetének látványa, mert áprilisban rosszul lett és csak a mentősök szakértelmének és gyorsaságának köszönhető, hogy túlélte. Ezért is emlékszik ilyen jól, hogy milyen sérülései voltak már akkor is a mentőautónak. Mint mondta: az "A" oszlop, vagyis a szélvédőt tartó keret a vezetői oldalon teljesen szétroncsolódott. 

– Ebbe a keretbe van beragasztva a szélvédő. Az ilyen nagyobb autóknál az "A" oszlop négy rétegű bordázott merevítéssel készül. Ennek a javítása úgy történik, hogy szakaszonként, átfedéssel vágják szét. De a fotón, illetve a baleset helyszínén látottak alapján 

úgy gondolom, hogy az autó első negyedét cserélni kellett volna. Viszont egy ilyen javítás után a ponthegesztéseket megbolygatva gyengül a karosszéria, nem lesz annyira biztonságos. A mentőautóknak pedig sokszor kell gyorsan haladniuk, amit egy ilyen autóval én már biztosan nem vállalnák. 

A futómű is sérült, illetve feltételezem, hogy a légzsákok is kinyíltak. Ezek javítása mind borsós összeg. Ezek összessége már biztos, hogy túllépte a gazdasági totálkár értékét- mondta az autószerelő, aki naponta látja a balesetezett mentőautót a tatabányai mentőállomás mellett elhajtva. 

Az autószerelő egyébként arra is kitért, hogy a Tatabánya-Tarján szakaszon naponta történnek balesetek. Egy esőzés után még lassan haladva is ki lehet csúszni a kanyarokban. De a vadbalesetek sem ritkák, még fényes nappal is szemfülesnek kell lennie a sofőröknek, mert  sétálnak át vaddisznók és szarvasok az úton.

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy a Kemma.hu-nan elmondta, hogy a baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják. A baleset során csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Mint arról korábban beszámoltunk: szétvert egy fiatal mentős egy húszmilliós rohammentőt a tatabányai mentőállomáson. Győrfi Pál szóvivő megerősítette, hogy nem megrendezett jelenet volt, a rongálót és két másik mentőst azóta kirúgták. Az esetről azt tudni, hogy egy korábbi balesetben összetört mentőautónak esett neki a fiatal mentős a Komárom-Esztergom vármegyeszékhely mentőállomásán. Miután a történtek kiderültek, fegyelmi eljárás indult, a rongálásban részt vevő mentők munkaviszonyát a szolgálat azonnali hatállyal megszüntette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában