Közlekedés

2023.08.27. 15:22

Sokan elvéreznek ezen a KRESZ-kérdésen: te tudod, ki mehet elsőként tovább?

Bár egyszerűnek tűnik, de ezen a KRESZ-példán szinte mindenki elhasal. Látszólag egyértelmű a szituáció, a sofőrök mégis rossz sorrendben engednék el a járműveket. Te biztos vagy a tudásodban? Válaszolj a kérdésre!

Kemma.hu

Hiába vannak egyértelműen feltüntetve a táblákon, hogy melyik a védett út, a járművezetők egy része érzésből vezet, de egy bizonyos hányaduk egyszerűen nem tudja értelmezni az adott helyzetet. Mackósajt – avagy „Elsőbbségadás kötelező!” tábla ide-vagy oda, néhányan akkor is behajtanának a kereszteződésbe, ha abban a pillanatban semmi keresnivalójuk nem lenne ott.

A Ripost által is bemutatott feladvány alapos fejtörést okoz, pedig roppant egyszerű a kérdés: Az A, a B, vagy a C jelű jármű haladhat tovább először? Képzeld el a szituációt, nézd meg alaposan a képet, majd válaszolj! A többség a C jelűre voksol, de a másik két választási lehetőséget is érdemes megfontolni.

 

De mi a helyes válasz? Görgess lejjebb!

 

 

 

 

 

 

A legtöbben ott véreznek el, hogy a C jelű motorost engednék el először, mert ő egyenesen folytatná útját. A KRESZ szerint viszont elsőnek az A jelű kocsi, majd a B jelű kisteherautó mehet tovább és legvégén jön a C jelű motoros. Mivel az A jelű jármű a kanyarodó főútvonalról kíván letérni, így a szabályok szerint neki elsőbbsége van a többi sofőrrel szemben. A B és a C jelű járművekre pedig a jobbkéz-szabály érvényes: így másodikként a kisteherautó, végül pedig a motoros indulhat tovább.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában