Elismerések

2023.08.23. 06:55

Pro Urbe díjja tüntették ki a kisbéri „városteremtőket”

Az augusztus 20-i városi ünnepségen adta át a Kisbér város polgármestere, Sinkovicz Zoltán a Pro Urbe díjat id. Magdalics Gyulának és dr. Bozori Endrének.

Kemma.hu

Id. Magdalics Gyula es Sinkovicz Zoltán, Kisbér jelenlegi polgármestere

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Id. Magdalics Gyula 1934. július 8-án született Budapesten. Szüleivel és húgával együtt 1940-ig Budapesten laktak, ezután költöztek Kisbérre. Itt járta ki a polgári iskolát. A polgári elvégzése után a Keményítőgyárnál kezdett el dolgozni, ahol kezdetben géplakatos ipari tanuló volt. 1950-1964. között esztergályosként dolgozott. Már az ipari tanuló évei alatt bekapcsolódott az ifjúsági mozgalomba. Összefogta és támogatta a fiatalokat. Táncesteket, nótaesteket, kirándulásokat, színi előadásokat tartott és szervezett. 1957-ben házasságot kötött Kálmán Ilonával. Házasságukból egy fiú született. Ekkoriban a keményítőgyárnál laktak és itt is dolgoztak. 

A gép – és villamosipari technikum elvégzése után nevezték ki a Keményítőgyár főmechanikusának. Az itt eltöltött évek alatt számos kitüntetéssel ismerték el a munkáját. Többször kapott kiváló dolgozó címet is. 1974-ben választották meg a Kisbéri Pártbizottság titkárának. Időközben elvégezte a pártiskolát, s a politikai gazdaságtan szakosító főiskolát is. 1977-ben a Kisbéri Nagyközség Tanácselnökévé választották. Nyolc évig dolgozott tanácselnökként. Polgári védelmi parancsnoki munkájáért többszöri Honvédelmi érdeméremben részesült. Tevékenysége során a település köztiszteletnek örvendő, tekintéllyel rendelkező vezetőjévé vált. A tanácsi feladatok megoldásában higgadt, nyugodt, kiegyensúlyozott emberként ismerték meg.

Elméleti ismereteit és gyakorlati tapasztalatait munkájában jól kamatoztatta. Széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett, amelyeket eredményesen használt fel a település fejlesztés és ellátás alakításában. Elnökségének idején kezdődött el a település fejlődése, városiasodása. Tevékenysége során jelentősen előre haladt a közös települések vízellátása, megkezdődött a szennyvíz hálózat építése. Épült egy új 16 tantermes általános iskola, körzeti tornacsarnok és fejlődött az óvodai ellátás is. Gyermekkörzeti rendelőt építettek, üzemorvosi munkahelyet létesítettek. A lakossági ellátás érdekében korszerű piacot hoztak létre. Jelentős eredményeket ért el az egészségügyi az oktatási a közművelődési intézmények és egyéb létesítmények felújításában, korszerűsítésében, közvilágítási hálózat bővítésében, közlekedési feladatok fejlesztésében, járdák és utak építésében. Megoldódott az intézményes szemétszállítás is.

Részt vett Kisbér város címere és várossá nyilvánításának előkészületeiben is. 1985-ben kiváló munkájáért érdeméremben részesült. 1985-1989-ig a pártbizottság első titkárának választották. 1989-ben vonult nyugdíjba. Nyugdíjas évei kezdetén továbbra is aktívan dolgozott más területen.

Dr. Bozori Endre kisgyermek korától Kisbéren él. Általános és középiskolát is itt végezte, majd a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett diplomát. Ő volt Kisbér Városi Jogú Nagyközség utolsó tanácselnöke és Kisbér, mint város első polgármestere. Ezen megbízatásait három választással, összesen 13 évig végezte. Fontosabb általa kezdeményezett és irányított tevékenységek: Tornaterem tornacsarnokká alakítása, Ászár-Kisbér közötti kerékpárút megépítése, Új tanácsház építése. Jelszava volt, hogy a városépítést a föld alatt kell kezdeni. Ennek jegyében indult az új önkormányzati tevékenység. Így a jelentős felbontásokkal járó nagyközép nyomású gázvezeték kiépítése Bábolna és Kisbér között, MATÁV-val való közös vállalat alapítása és a térség 20 településének modern, üvegszálas digitális telefonhálózattal való ellátása, nagytó tisztítása és új meder kialakítása. A nagytó vízminőségének megőrzése miatt 100 millió forintos német környezetvédelmi pályázati támogatásból megkezdődött a város teljes területének csatornázása is.

Dr. Bozori Endre (balra) és Sinkovicz Zoltán, Kisbér jelenlegi polgármestere
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Több jelentős beruházás és tevékenység is történt az ő szolgálati ideje alatt, a Római Katolikus Templom teljes belső felújítása és az összes freskó restaurálása, valamennyi településrész egyházának támogatása. Létrejött a Kisbér Városi Rendőrkapitányság. 2010 és 2014 között Kisbér Város önkormányzati képviselőjévé választották. Munkássága elismeréseként a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Pro Urbe díj
A kitüntető címet egy-egy település adományoz évente azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik vagy amelyek több éven keresztül kifejtett munkásságukkal, a gazdaság, a kutatás, a közigazgatás, a szolgáltatás, az egészségügy, a tudományok, a közoktatás, a környezetvédelem, a kultúra, a művészetek területén végzett tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek a település fejlődésében, és annak kapcsolatainak gazdagításában érdekében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában