Fejlődés

2023.08.15. 17:30

Óriási küzdelem: 4 évesen végre már önállóan jár oroszlányi otthonában a beteg Borika

Kemma.hu

Borika 2011-ben látta meg a napvilágot Tatabányán. A család a kórházból kikerülve még semmi rendelleneset nem vett észre a kislányon. A napokban a ripost cikkezett az oroszlányi kislány kálváriájáról, de korábban a Kemma.hu is beszámolt már az esetről.

– Hypotónia az egyetlen ismert diagnózisa a kislánynak – nyilatkozta a Kemma.hu-nak korábban az édesanya. – Borinak laza az izomzata. Nem lehet tudni, hogy izombetegségből, genetikai vagy anyagcsere-problémából adódik. A könyökét, kezét teljesen ki lehet fordítani, ezért tanul meg mindent nehezebben. Kéthetes volt, amikor érezték, hogy valami baj van: egy oldalra fordította a fejét, alig mozgott. Három és fél hónapos koráig azt hallgatták, hogy lusta a baba. Féléves volt, amikor végre felkerültek Pestre egy szakemberhez. Sok helyen megfordultak, míg meglelték a Borsóház fejlesztőközpontot, amely nagyon sokat javít Borika állapotán.

Borika, akinek 4 évesen sikerült először lábra állnia, most segítséggel hosszabb távokat is meg tud tenni. Lakáson belül pedig már önállóan is mer közlekedni. Ebben az eredményben több száz órányi fejlesztés, küzdés, sírás, és akarás van.

– Borika jelenleg a Benedek Elek Általános Iskolába jár. Ez az iskola főleg értelmileg akadályozott, értelmileg sérült, autizmus spektrumzavarral küzdő, illetve halmozottan sérült gyermekeket, fiatalokat fogad. Rengeteget köszönhetünk az intézménynek és dolgozóinak, akik fejlesztik és imádják Borikát – folytatta az édesanya.

A kislány júliusban egy gerincműtéten is átesett, amelyet egy igazi harcosként vészelt át és édesanyjával már másnap a kórház folyosóján sétált. A szülők célja az alapítvány létrehozásával az volt, hogy az eddigi terápiák folytatásához anyagi segítséget kérjenek, valamint hogy Bori esetén keresztül felhívják mindenki figyelmét a sérült gyerekekre, problémáikra és a hypotónia kezdeti jeleire, mert az időben elkezdett megfelelő fejlesztés sorsokról dönthet. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a fejlesztőközpontba hathetente járnak és olyankor egy teljes hétig van ott a kis család. Napi négy órát foglalkoznak Borikával. Ez egy rendkívül hatékony terápia. A kezelések viszont több százezerbe kerülnek alkalmanként.

– Különféle akciókat, családi napokat szervezünk és a bevételből próbáljuk kiegészíteni a kezeléseket, és hasonló problémával küszködő gyerekeknek is segítünk. Tanácsokkal is tudom támogatni a szülőket; nem szabad ugyanis elhinni, hogy csak lustaságból nem mozog a gyermek. A születéstől számított első év a legfontosabb, ekkor fejleszthetőek a legjobban a hypotóniás gyerekek – mesélt tapasztalatairól portálunknak Barbara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában