Hűsölés

2023.08.24. 11:27

Lovak „strandoltak” az Öreg-tónál - fotókon a különleges fürdőzés

Héli, Meglepetés, és Gyémánt Kocsról jöttek elTatára fürdeni. Csak addig ment be a vízbe gazdájukkal, míg leért a lábuk. Képeken a pancsolás.

Goletz-DeáK Viktória

Kicsit kérették magukat az önfeledt pancsolás előtt

Forrás: beküldött

Fotó: Toma Izabella

Ebben a kutya melegben nem csak az embereknek, de az állatoknak is szüksége van a hűsölésre. A tatai Öreg-tóban fürdő kutyák látványa már megszokott. A Tófaroknál rendszeresen találkozni a tóban önfeledten rohangáló, a vizet boldogan csapkodó, harapó ebekkel.

Az azonban már igazi látványosságnak és különlegességnek számít, ha a több mázsás lovak merülnek el a hűsítő habokban. Pedig az idősebb tataiak még emlékezhetnek rá, hogy korábban a lovasok rendszeresen jártak a tóra lovaikat fürdetni, úsztatni. 

A kocsi Brahy Farm Hagyományőrző Lovas Sport Egyesület lovait is megviseli a hatalmas hőség. Gazdájuk, Szabó Bettina locsolással próbálta kedvenceit felfrissíteni, de a forróságban az csupán pillanatnyi felüdülést jelenthetett. Végül úgy döntött, hogy barátnőjével, Roxival lóra pattannak, és elviszik megfürdetni az állatokat: Hélit és csikóját Meglepetést, illetve Gyémántot. 

Egy kis kaja segített

– Először kicsit kérlelni kellett őket, de csak finoman. Ha nem akar, úgyse megy be, hiszen ő az erősebb. Ilyenkor a hasukra lehet hatni, egy kis ennivalóra általában könnyebben megmozdulnak. De most elég volt egy fűcsomó ahhoz, hogy besétáljanak a vízbe. Amikor érezték, hogy ez milyen kellemes, már nem is kellett unszolni őket. De csak annyira mentünk be, hogy leérjen a lábuk, úsztatni nem akartuk őket – mesélte a lovász, aki azt is elárulta, hogy nem minden lova szerette a vizet. Szerencsére Héli, Meglepetés és Gyémánt ezúttal nagyon élvezte a hűsítő habokat. Boldogan fröcskölték, lábbal kaparták magukra a vizet, sőt még a fejüket is beledugták. 

– Nyáron a táborok miatt nem volt időnk elmenni Tatára megfürdetni a lovakat, ugyanis az mindig egész napos elfoglaltságot jelentett. A szántóföldek mellett haladva több mint 2 órába telik leérni az Öreg-tóhoz. Ugyanennyi vissza, és 3 órát biztos elpancsolunk közötte. Sok mindenre már nem marad időnk aznap – magyarázta Bettina, aki nagyon sajnálja, hogy ilyen ritkán tudja fürdeni vinni méretes kedvenceit. 

Bár a csikón kívül mindkét ló fürdött már korábban a tóban, nekik is kellett egy kis unszolás, hogy belemerészkedjenek. Ám utána Héli, Meglepetés és Gyémánt nagyon élvezte a hűsítő habokat. Boldogan fröcskölték, lábbal kaparták magukra a vizet, sőt még a fejüket is beledugták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában