Remek kezdeményezés

2023.08.27. 08:46

Ismét örökbe fogadták a tatabányai bányagépeket, amelyek régi fényükben tündökölhetnek

Kilenc évvel ezelőtt határozta el a Tatabányai Múzeum és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Helyi Szervezete, hogy bárki számára lehetőség nyílik a Bányászati és Ipari Skanzen területén található gépek, berendezések, műtárgyak “örökbefogadására“.

Kemma.hu

Négy új örökbefogadója is lett a bányagépeknek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A Bányásznap közeledtével újra lehetőséget biztosítottak szombaton egy bányagép örökbefogadására. Emellett ezzel a Bányászati és Ipari Skanzen kijelölt területeit felkészítették az ünnepre és megpróbáltak segíteni az ott dolgozóknak abban, hogy méltóképpen tudják fogadni majd az ünneplőket.

– 2014-ben indítottuk útjának a Fogadj örökbe egy bányagépet! című akciót a tatabányai és környékbeli lakosok számára, amely annyit takar, hogy a vállalkozó kedvűek eljönnek ide, a Skanzenbe, kiválasztanak egy bányagépet, amelyet tulajdonképpen a nevükre írunk, szerződést köt velük a múzeum. 

Majd minden évben az örökbefogadók eljönnek a Skanzenbe, egy kis állagmegóvást végeznek a gépeken és környékén, ezzel pedig mentesítik a múzeumot mind az anyagi terhektől, mind ezen munkák terhei alól 

– mondta Izing Ferenc, az OMBKE  Bányászati Szakosztály Tatabányai Helyi Szervezetének titkára, aki hozzátette, még mindig várja jó néhány bányagép az örökbefogadóját, hiszen a százötven szabadtéren elhelyezett gép folyamatos karbantartása nem egyszerű, továbbá a kezdeményezés hagyományok ápolására, a közelgő Bányásznapra is felhívja a figyelmet, amely idén is több helyszínen zajlik majd, többek között a Bányászati és Ipari Skanzen területén.

Négy új csatlakozó
Már hagyomány, hogy a Bányásznapot megelőző hétvégén tartanak egy összejövetelt, a régi örökbefogadók mellé pedig minden évben várják a további jelentkezőket. Szombaton a hőség ellenére is több mint ötvenen látogattak el a Skanzenbe, hogy elvégezzék a szükséges karbantartási munkálatokat. Ráadásul ezúttal négy új örökbefogadó is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely inkább már egy baráti találkozóvá alakult az évek folyamán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában