Feltárások után

2023.08.23. 20:16

Hamarosan indul a somlói kegytemplom felújítása

Vértessomlón a régészeti feltárások után hamarosan indulhatnak a kegytemplom felújítási munkálatai.

Kemma.hu

A látványterveket is megtekintették

Forrás: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

A napokban már a templom megújult belső látványterveivel és az apróbb, de fontos részletek bemutatásával örvendeztették meg a vértessomlói katolikusok a képviselőt –  adta hírül a közösségi oldalán Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő. Korábban a Székesfehérvári Egyházmegye számolt be honlapján, hogy megújul a Vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templom környezete, elindul a kegyhely vallásturisztikai fejlesztése, folytatódik a templombelső restaurálása. 

A kegytemplom magas szintű megújulása és restaurációja fontos, hiszen a kápolnában található egy 1730-as években készült barokk freskó, amelynek feltárását és rendbetételét folytatják, emellett a templom állagának megóvásához szükséges munkálatokat is végeznek majd. 

A fejlesztéseket az is indokolja, hogy fontos zarándokutak is keresztezik a települést. Például a Mária-út – Csíksomlyótól Máriazellig. Nagy esemény a nyári nagybúcsú, Sarlós Boldogasszony ünnepe, valamint az őszi búcsú, Szent Márton ünnepe is. Ilyenkor több ezren zarándokolnak el a faluba, s gyakran ezerötszázan imádkoznak egyszerre, így sok embert szolgálhatnak ki a fejlesztések.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában