Hivatásra készülnek

2023.08.24. 17:30

Fotókon a beillesztőtábor: hivatásukkal ismerkedtek a leendő komáromi kadétok

Beillesztőtábort szervezett a leendő elsős kadétoknak a Kempelen Farkas Szakgimnázium és Szakiskola a Magyar Honvédség támogatásával. A fiúk és lányok három napot tölthettek együtt.

Goletz-DeáK Viktória

A beillesztőtábor három napja alatt leendő életükbe kóstolhattak bele az elsősök

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Szalai Áron a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kónyból jelentkezett a kadét képzésre, de már hatodikos kora óta tudja, hogy katona szeretne lenni. Tudatosan készült az évek alatt a választott hivatására.

Édesapja és nagyapja is volt sorkatona, így kiskorában sok történetet hallott tőlük. Elárulta, hogy az elmúlt években minden nyáron részt vett különböző honvédelmi nyári táborokban, így számára már nem jelentettek újdonságot az alaki feladatok vagy a közelharc foglalkozás. Hogy melyik alakulathoz szeretne jelentkezni a középiskola után, még nem tudja. Ám, mint mondta, még van ideje kipróbálni magát több területen is, és majd csak utána dönteni.

Seprenyi Csaba Ferenc édesanyja a tatai dandárnál szolgált korábban, így Csabának sem volt ismeretlen a katonaélet. Bár honvédelmi táborokba nem volt, otthon édesanyja segítségével sokat gyakorolta már az alaki feladatokat, így ez neki is könnyen ment már a táborban.

A Kempelen Farkas Szakgimnázium és Szakiskola honvéd kadét képzésére idén 54 diák – ebből 13 lány – nyert felvételt. Számukra szerveztek gólyatábort leendő tanáraik, illetve a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Területvédelmi Zászlóalj. A táborparancsnok, Juhász Péter önkéntes műveleti tartalékos őrnagy elmondta, hogy az első nap az ismerkedéssel telt, de a gyerekek már aznap megismerkedtek az alaki feladatok alapjaival.

Harcoltak is

– Kedden délelőtt tereptan, közelharc, illetve egészségügyi foglalkozásokon vehettek részt a diákok. Délután már a szórakozásnak, csapatépítésnek, az ismerkedésnek adtunk teret. Tatán sárkányhajóztunk, majd az almásfüzitői Azaun táborba mentünk – sorolta a programokat a táborparancsnok.
Szerdán pedig talán a tábor fénypontjaként már fegyvert is vehettek a diákok a kezükbe. Igaz csak légpuskát, de légpuskával és légpisztollyal is lőhettek célba a lőtéren.

– A tábor elsődleges célja az volt, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük a honvédelem ügye és a katonai pálya iránt. Olyan programokkal találkozhattak a fiatalok, amelyekkel pozitív élményeket szerezhettek, jól érezték magukat, összekovácsolódhattak társaikkal – magyarázta az őrnagy. Mint mondta: bár a fiatalok a honvéd kadét képzésre jelentkeztek, nem biztos, hogy teljesen tisztában vannak vele, hogy ez mit is jelent. Most ebbe kóstolhattak bele a 3 nap során.

– Már az első nap is tartottunk két alkalommal alaki foglalkozást a legalapvetőbb feladatokkal, mint a vigyázzállás, sorakozó, pihenj állás. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy katonai jelleget kapjon a tábor. De megkapták a kadétfelszereléseiket is, illetve rajokba osztottuk őket. Majd gyalog elmentünk a Monostori erődbe, ahol egy fegyvermustrán a monarchia, szabadságharc fegyvereivel ismerkedtek meg – tette hozzá az önkéntes katona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában