Kiállítás

2023.08.21. 11:30

Elbúcsúztak az aranykincsek a tatai várból

Méltó búcsút vettek az olajgyárban 1959-ben megtalált római kori aranykincsektől.

Kemma.hu

A hétvége sok-sok izgalmat tartogatott a tatai Kuny Domokos Múzeum falai mögött. Az új állandó tárlatuk megnyitóját követő napon, augusztus 20-án délután 15 órakor egy izgalmas tárlatvezetés keretében búcsúztatták a Magyar Nemzeti Múzeum szenzációs aranykincsét. Győri-Pórszász Anna régész kalauzolta a látogatókat.

Mint arról korábban beszámoltunk: “Ami a lábunk alatt hever“ a címe a Kuny Domokos múzeum időszaki kiállításának, amelynek koncepciója a közösségi régészet. Július 25-én, kedden a mozgó vitrinbe aranykincs érkezett. 1959 őszén a komáromi Olajgyárban tartályalapozási munkák során a munkások száztizennyolc darab római aranypénzt találtak. A hatóságokat értesítették, a kincsleletből száztizennégy érme a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárba került, négy a találóknál maradt. Az aureusokat egykori tulajdonosuk egy bronz korsóban rejtette el, az edény belsejében megfigyelt textillenyomat alapján egy vászonzacskóban. A lelet legkorábbi érméit Nero uralkodása alatt, a 64. évi pénzreformját követően verték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában