Programajánló

2023.08.31. 19:55

Bányásznap, erdőfürdő, néma és holdfénytúra – íme a legjobb megyei programok a hétvégére

Kikapcsolódnál barátokkal vagy a családdal? Van ötletünk. Mutatjuk a legjobb programokat erre a hétvégére, Komárom-Esztergomban.

Kemma.hu

Bányásznap Tatabányán

Szeptember 1-jétől, péntektől egészen vasárnapig rengeteg programmal zajlik majd a 73. Tatabányai Bányásznap. Pénteken városszerte koszorúzások, a Vértanúk terén térzene, majd központi ünnepség lesz, a Május 1. parkban Quack, Repuclic, Midlife Crisis és Entertain Party Band koncert, valamint DJ-szettek várják a kikapcsolódni vágyókat.

Szeptember 2-án,szombaton délután a koszorúzók a Bányász kegyeleti emlékműtől a Bányászati és Ipari Skanzenig vonulnak. A skanzen a Bányásznap hétvégéjén ingyenesen látogatható.

A skanzenben lesznek kézműves foglalkozások, Bányamanó játszótér, tárlatvezetések, lesz élő múzeum, tanóra a 20-as évekből, életre kelt mesterségek, megelevenedett lakások és MOSTJÓ koncert. Itt adják át a Solymos Mihály-díjat és a Tatabánya Közbiztonságáért díjat is. Este a Jászai Mari színházban a Te édes, de jó vagy, légy más musical ünnepi előadását játsszák.

A Május 1. parkban lesz gyerek játszóház és mesejáték, a színpadi bemutatók, gyerekműsorok után pedig este az Acoustic Flow, az ÖnésÖn és a Demj'n Roses, a Dö'Loorien, Willcox, Dzsúdló és DJ BRK szórakoztatják a közönséget. A bányásznap kísérőprogramjaként pedig megrendezik a Premium Strongman League 6. fordulóját a West Étterem parkolójában.

Szeptember 3-án, vasárnap zenés ébresztőre kelhet a város Tatabánya Város Fúvószenekara jóvoltából. Ezen a napon lesz a Csilletoló verseny, este pedig a Szalamanderes felvonulás a Régi Posta épületétől a Bányász kegyeleti emlékműig. Este tűzijáték zárja a napot a Bányász Kegyeleti Emlékműnél.

A Május 1. parkban lesz gyerek és Coca-cola játszóház, gasztro- és kézműves vásár, jön Rosta Géza zenés, interaktív gyerekműsora, fellép a Virtus Majorette, a BarbiZZ, a Shirley, a Black Jack, DJ Deluxe és a Tankcsapda.

Bányásznap Oroszlányban

Szeptember 1-jétől, péntektől egészen vasárnapig Oroszlányban is bányásznapozhatunk. A 73. Bányász- és 31. Villamos Napok szervezői az idén igazán pazar programorral rukkoltak elő.

Szombaton a XX- as aknai bányászok és bányamentők találkozója, koszorúzás mellett lesz csilletoló verseny és akadályverseny, karatés és táncbemutató, foci és kosármeccsek, Marvel cosplay animációs műsor. Koncertet ad Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekara, fellép a lengyel Z DK Franty Zenekar, Kalapács József, Mujahid Zoltán, a Zanzibár és lesz Bestiák-Retro Őrületis Miss Bee-vel.

A hagyományos csilletoló verseny mellett a családokat játékos akadályverseny várja. Külön díjazásban részesülnek az akadálypályát teljesítők.

Vasárnap jön a reggeli ébresztő az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekarával a város különböző pontjain. A Bányászati Múzeum ad otthonat a IX. Bányász Ételek Főzőversenyének, az AcCordis zenekar előadásának, de lesz szentmise és bányásznapi tekerés is.

Ezen a napon zenés műsort ad a KaDarka Társulat, lesz zumba óra, karate bemutató, habparty, Kalap Jakab gyermekkoncert, Kökény Attila, New Level Empire és Tóth Gabi koncert a Fricska táncegyüttes bemutatójával.

Bányásznap Dorogon

Szeptember 1. és 3. között Dorogon is megrendezik a 73. Bányásznapot, a Jubileum téren. A szervezők koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal, valamint nagyszabású retro utcabállal várnak mindenkit.

Igazi piknik hangulat, street food és hagyományos hazai finomságok, borászati ínyencségek, kézműves vásár és egy hatalmas vidámpark várható a több ezer négyzetméteren! De lesz arcfestés, csillámtetkó és lufihajtogató, sőt a legkisebbek kipróbálhatják a biciklovakat is.

Forrás: dorogikonyvtar.hu

Kapcsolódás a természettel Esztergomban

Egy teljes hétvégét szentelhet a természet szeretetének az, aki részt venne a 2. Erdő Művészete találkozón Esztergomban, a Prímás-szigeten Szeptember 1-3. között. Mindhárom napon hajnaltól estig a Dunán csónaktúra lesz, amelyen az esztergomi gátőr- ifj. Matula bácsi kalauzol be a sziget és a Duna gazdag élővilágába. Időpontot foglalni Dávid Balázsnál lehet.

Pénteken a Varázs-erdőt szépítik a résztvevők útba igazító táblák kihelyezésével, de lesz közös ÖrömTánc, ismerkedés és közös batyus vacsora is. Szombaton 8 órától jógával indul a nap Hajdu Loránd képződő jógaoktatóval, erdőfürdővezetővel, trénerrel, Regisztrálni e-mailben lehet az adományos programra. Land art, Nature art címmel 9.30-tól beszélgetés és alkotás következik középpontban az etikussággal, ökológiai szempontokkal, majd 10 órától Öko-kreatív kaland várja a kicsiket és nagyokat. Az erdőfürdő alapú Belső Erdő élményre és talizmán, természetkincs alkotásra regisztrálni e-mailben lehet.

Szombaton délután regisztrációhoz kötött kiscsoportos önismereti séta és Magból Fa - festésben és mozgásban workshop lesz, amelyre szintén jelentkezni kell. Este átmozgató torna és esti fa mese zárja a napot.

Vasárnap a reggeli jóga előtt 7-től Növényi intelligencia erdőfürdőséta címmel különleges programon ismerkedhetünk a fák testbeszédével, a holtfákkal, amelyre itt lehet bejelentkezni. Lesz szigettörténeti séta is Fehér Györgyivel (Duna Múzeum) és Dávid Balázzsal (esztergomi gátőr). A séta második felében lehetőség lesz a sziget lezárt, nyugati részére is bemenni, a Vízügyi terület, csápos kutak, burjánzó természet, Angyal-híd megtekintésére. Regisztrálni a programra e-mailben lehet. A vízcseppben ott a tenger címmel 11 órától pedig a vízzel való kapcsolódásunk, kapcsolatunk megtapasztalása kerül középpontba fizikailag, vezetett imaginációban és történetek által. Regisztrálni erre a programra itt lehet.

A programok, élményszerzés lehetősége itt nem ér véget, számos érdekeséget kínálnak még a szervezők. , például természetművészet műhelyt, segítő beszélgetéseket, ruha és könyv csere-berét, fotó kiállítást, labirintust, közös pikniket, arcfestést, de még natúr szúnyog- és kullancsriasztó készítést is.

A találkozón való részvétel ingyenes, ám az egyes programoknál ajánlott hozzájárulás lehet megjelölve, illetve bármelyiket lehet támogatni önkéntes hozzájárulással. A környezettudatosság és hulladékmentesség jegyében saját evőeszköz, kulacs, ebéddoboz, tál szükséges a batyus finomságok és gyümölcs mellé. Érdemes vinni még valamit, amire le lehet ülni, kulacsot, valamint szúnyog- és kullancsriasztót.

Túra a hold fényében

A nagy érdeklődésre való tekintettel újabb holdfény túra lesz a tatai Fényes Tanösvényen szeptember 1-jén, pénteken 20 órától Ballabás Gábor geográfus vezetésével. A programra, amely kedvezőtlen időjárás esetén elmarad, előzetes regisztráció szükséges a [email protected] vagy +36 30 592 73 73 elérhetőségek valamelyikén.

Túra a néma szerzetesek nyomában

Szeptember 2-án, szombaton 8-kor indul túra a Majkpuszta Kamalduli Remeteségtől a vértessomlói Somló-hegyi kilátón át a Bokodi Lebegőfalu idilli környezetéig. A körtúra után Majkra visszatérve a néma szerzetesek gyönyörűen felújított épületegyüttesét nézhetik meg a résztvevők.

Szabadtéri salsa és bachata Tatán

A korábbi sikereken felbuzdulva, idén is jön a salsát és bachatát népszerűsítő, tanév indító program a Zsigmond Teraszon szeptember 2-án, szombaton 17 órától. A tavalyihoz hasonlóan lesz animáció és party rueda a Karibi Tánc Klub tanárai vezetésével, előtte pedig bachata kedvcsináló Ákossal és Eszterrel. A szabad tánchoz vegyesen szólnak majd a salsa és bachata zenék, néhány cha-cha-val színesítve.

A belépés ingyenes, a tánctér fűvel borított, tehát ennek megfelelő cipő szükséges. Aki kedvet kap vagy folytatná a tánctanulást, az a Freedancehall Tánc Centrumban megteheti a szeptemberben induló tanfolyamokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában