Borünnep

2023.08.08. 19:57

A legkiválóbb nedűkkel koccintottak Tatán a Neszmélyi Borünnep és Halnapok során +fotók

Tizenhét borászat és egy pálinkaház különlegességeit kóstolhatták meg az Esterházy-kastély térre látogatók. Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Neszmélyi Borünnep és Halnapok programsorozatot.

Kemma.hu

Három napon át volt a boroké a főszerep

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Peter

A rendezvény kitűnő alkalom arra, hogy a borászok népszerűsítsék a Neszmélyi borvidéket, három napon keresztül a remek ital- ételfinomságok mellett koncertekkel. Helyi formációk, köztük a Peron Tehetségközpont fiataljai is fokozták a hangulatot. A Neszmélyi Borút Egyesület egyre több taggal bír, és közülük egyre többen jutnak el arra szintre, hogy palackos borukkal a közönség elé állhassanak. A borok kínálatát tekintve, ez a rendezvény nem olyan megkötött, mint a Tavaszi Kvaterka, ahol kifejezetten évjárat-kóstolót tartanak, hanem vissza lehet térni az előző évek nedűihez is, ezáltal egy kicsit szélesebb a kínálat. 

Idén egy újítással is készültek a szervezők, az úgynevezett “országkoccintással“. Rögtön dupláztak is. Először pénteken este nyolc órakor a megnyitón, majd a rendezvény második napján a szájharmonikás Pribojszki Mátyás fellépése előtt. Hazánk különböző, borral kapcsolatos eseményein és ezúttal már Tatán is koccantak a borospoharak. Évről évre egyre jobb eredményeket érnek el a borvidék nedűi a helyi és országos versenyeken. Legutóbb neves nemzetközi bíráló bizottság előtt és erős nemzetközi mezőnyben mérettette meg magát két borászat a Winelovers Wine Awards borversenyen, ahonnan egy arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza, továbbá az egyik pezsgő aranyminősítést is szerzett.

A kezdetek
A rendezvényt a Szöllősi pincészet alapítója, a 2015-ben az év bortermelőjének is megválasztott Szöllősi Mihály álmodta meg a borvidék központjába, Tatára. A családi borászat „Az év pincészete” díjat is elnyerte korábban. A Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület nagymestere 2016-ban hunyt el. Az első borünnepet még ő szervezte, azóta pedig családja és az egyesület tagjai viszik tovább a Neszmélyi Borünnep és Halnapok meglétét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában