Hit

2023.07.22. 10:01

Szűz Mária szeretetéért fohászkodtak a gesztesiek

Több mint százan keresték fel Várgesztesen a Mária kegyhelyet, amely szinte észrevétlenül húzódik meg a nagyrét felé vezető út mellett – adta hírül a vargesztes.hu.

Kemma.hu

Várgesztesen a Mária kegyhely szinte észrevétlenül húzódik meg a nagyrét felé vezető út mellett

Forrás: vargesztes.hu

Fotó: Kluber David

A Várgesztesi Római Katolikus Egyházközség Képviselő Testülete invitálására a környékbeli településekről, Vértessomlóról, Környéről is érkeztek, gyülekeztek a várgesztesi templom előtt, majd a kegyhelyhez imádkozva, énekelve zarándokoltak el, hogy közösen köszöntsék Szűz Máriát, írta a település honlapja.

Az első kegyhelyet a második világháború előtt építették a várgesztesi hívek a meredek domboldalon lévő kis sziklabarlangban, ahová 1921-ben fehérlovas-hintó vitte fel Szűz Mária szobrát a Mészáros-hegy oldalában kialakított barlangszerű helyre, a község lakói azóta őrzik Mária tiszteletét.

Egyházi énekek csendültek fel
− Velem voltál jó Szűzanyám, Fájdalomban vigasztaltál, Átkaroltál, rám hajoltál. Éjjel-nappal erőt adtál. Te voltál a menedékem, Fájdalomban segítségem, Szent Fiadat kérted szépen, adja vissza egészségem... − a kegyhely imáját követően a Német Kultúregyesület Dalköre előadásában, valamint dr. Kiss József diakónus és Hartdégen Attila harmonika kíséretében csendültek fel egyházi énekek Mária köszöntésére a festői szépségű környezetben, a virágokkal feldíszített kegyhelyen.

 Vasárnaponként a litániát követően odajártak elmélkedni egészen az ötvenes évekig, amikor ismeretlenek feldúlták a területet. Hartdégen Ignác és neje 2002-ben határozta el, hogy eltüntetik a rombolás nyomait, s a kegyhelyen a Lourdes-i Szent Bernadett szobrát helyezik el. A meredek hegyoldalon 2002. július 14-ére lépcsőt is kialakítottak, s a barlang bejáratát ráccsal látták el. Azóta a várgesztesieknek köszönhetően mindig gondozott, rendezett terület várja a zarándokokat, turistákat, s a helyrehozatal emlékére minden évben a július 14-ét követő vasárnapon ide zarándokol a falu hívő közössége.

Az elmúlt évek során a kis falu közössége tovább folytatta a szépítő, megújító munkát, ezzel tisztelegve és megőrizve őseik hagyományát. Két éve a Várgesztesért Közalapítvány gondoskodott a Mária szoborhoz vezető két évtizedes, 110 fokos lépcsősor cseréjéről, a fém rögzítő elemek sziklába fúrásáról.

A kegyhelyet és környékét ezúttal is szorgos asszonykezek öltöztették virágokkal csodálatos ünnepi díszbe, méltó környezetet teremtve a segítő Szűz Mária köszöntéséhez.

A hely varázsáról szólt litániájában Szakács Péter plébános, kiemelve, hogy a kegyhelynél külső zavaró tényezők nélkül, nyugodtan elmélyedhetünk, imádkozhatunk a Szűzanyához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában