Tanácsok

2023.07.01. 09:00

Recsegő nyél, köhögő fűnyíró: a kert mindig tartogathat kellemetlen meglepetéseket

A világmindenség pénzét rá lehetne költeni egy kertre, feltéve, ha eszetlenül, szakmai tanácsok nélkül állnánk neki a gondozásának. A javaslatokat érdemes meghallgatni, önfejűségnek nincs helye a gombával, a tetvekkel és a csapadékhiányos időszakkal szembeni harcban.

Walczer Patrik

Szakszerűtlen metszéssel sokat árthatunk a gyümölcsfáknak

Fotó: W.P.

Nagyon ügyes vagy! Milyen szép kis kert! – dicsértek látogatóba érkezett nagyszüleim bő húsz évvel ezelőtt, amint megnézték a nyúlfarknyi kis veteményesem. Kellő odafigyeléssel neveltem a rozsdás vascsövek mellé ültetett hagymákat, az indákkal szépen terjeszkedő eper bőséges termést hozott, és örömmel szemléltem, hogy a brokkoli tenyérméretűre nőtt. Meghallgattam a nagyszülők észrevételeit, majd búcsúzóul üres és alaposan kimosott zselésüvegbe szedtem nekik zöldborsót. Aztán idővel a veteményest abbahagytam, nem fért már bele a napirendbe.

– Na, mi mindent fogunk itt termeszteni? Ott lehetne a hagyma, itt az eper, de a borsónak, krumplinak és paradicsomnak is lenne itt helye! – osztottam meg elképzeléseimet feleségemmel azok után, hogy két évtized elteltével beköltöztünk házunkba és szemügyre vettük a melléképületek előtti területet.

Az ásás állóképesség javító feladatnak bizonyult, akárcsak a rostálás, utóbbi közben azt is tapasztaltam, hogy hiába került vastag földréteg a kartonpapírra és a nejlonzacskóra, nemigen bomlott te több év alatt sem. Aztán kiderült, hogy a talaj annyira homokos, hogy szivacsként issza a vizet, így meg kellett tanulni, hogyan lehet minél több esővizet összegyűjteni.

– Ha ezt látnák, biztosan bolondnak néznének… – gondoltam magamban, miközben egyszer szakadó esőben csapoltam meg az IBC-tartályt és hordtam át locsolókannákkal a vizet a kert másik végén lévő hordókba.

Sose dédelgess nagy álmokat, mert akkor a csalódás is jóval fájóbb lesz. Fanyalogva néztem az elmúlt nyáron az idejekorán kiégett füvet, a föld csak úgy porzott, annyira hiányzott belőle a csapadék. Az uborkával hiába vártunk eleget, ehetetlen volt a termés, a fehérrépára ráment a kártevő. De legalább spenótból termett annyi, hogy Popeye egy életre jól lakott volna belőle.

Új év, új remények. Idén minden jobb lesz! – talán ez volt az idei esztendőre megfogalmazott titkos mottóm, ám a valóság márciusban kopogás helyett páros lábbal rúgta be az ajtót. Előbb elfagyott a barackfa, melyen június elejére már tombolt a gombás fertőzés és a három szem gyümölcs is tönkrement. A rózsákat és a leandereket belepte a tetű, kicsit szégyelltem is, hogy úgy adtam ajándékba egy szál virágot, hogy a levelek alján néhány potyautas bújt meg. Az erőfeszítések azonban nem hiábavalók, ráadásul legalább a drága szabadidőt nem a TikTok-on előforduló butító videókra pazarlom. 

Recsegő nyél, köhögő fűnyíró
Minden okkal történik és az akadályok csak azért vannak, hogy ne legyen unalmas az életünk. Egyszer ásás közben túl nagy szeletet kívántam kinyesni a talajból, mire az ásó nyele elreccsent, vissza is kellett vennem az „étvágyamból”. Több hónapnyi igénybevételt követően a fűnyíró egyre zajosabbá vált, majd egyszer csak köhögésre hasonlító hangok közepette kilehelte lelkét. Kiderült, hogy a motorja túl sok földet szívott be. Legközelebb kisollóval vágom a füvet, ki tudja, tán még III. Károly is elhívna Londonba kertésznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában