Traktorszezon

2023.07.18. 07:45

Óvatosan az utakon! Vármegyénkben is több mezőgazdasági munkagép közlekedik

Zajlik az aratás országszerte, több mezőgazdasági munkagép és vontató közlekedik az utakon. A járművezetőktől ezért fokozott figyelmet és türelmet kér a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kemma.hu

A NAK közleményében azt írta, az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött jellemzően feltorlódik a forgalom. Arra kérik az autósokat, hogy tanúsítsanak fokozott türelmet a kombájnokkal, traktorokkal, szállítójárművekkel szemben. 

Azt kérik továbbá, hogy a nagyméretű mezőgazdasági gépeket a járművezetők fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra, és csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható. 

E járművek előzése, a mellettük való elhaladás jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést igényel még jó látási körülmények között is – figyelmeztettek. Hozzátették, hogy a mezőgazdasági járművek előzésekor – amelyet azok vezetői félrehúzódással is segítenek – nagyobb oldaltávolságot célszerű tartani. Mezőgazdasági járművel minden olyan útszakaszon lehet közlekedni, ahol azt KRESZ-tábla nem tiltja.

Azonban nem hajthat lassú jármű gyorsforgalmi és emelt sebességű útszakaszon. A mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek maximum óránkénti 25 kilométeres, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométeres sebességgel közlekedhetnek

– ismertették. Fontosnak nevezték, hogy e járműveken mindig működjön az összes jelzőfény, azokat sárvédő vagy felhajtott ütközésvédő ne takarja. A kombájnok esetében pedig szükséges az úgynevezett vágóasztal leszerelése – áll a közleményben. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában