Tatabánya

2023.07.23. 08:38

Most szólj, ha romhalmaz kocsit látsz tatabányai parkolóban

A városrendészeti iroda számára munkát adnak a közterületi parkolókban hagyott gazdátlannak tűnő gépjárművek – adta hírül a tatabanya.hu. 

Kemma.hu

Forrás: tatabanya.hu

Az autópiac nagyot változott az elmúlt években, az új autók eladása visszaesett, mely az autópark öregedését eredményezte. Mint azt a megyeszékhely honlapján írják, a KSH adatai szerint a gépjárművek átlagos életkora növekedést mutat. Tatabányán is találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a gépjármű tulajdonosa csak úgy otthagyja autóját a közterületen, valószínűsíthetően azért, mert ez könnyebb, mint hivatalosan kivonatni a forgalomból. A városrendészeti iroda tájékoztatója szerint az eljárásrend különbözik a hatósági jelzéssel rendelkező a hatósági jelzés nélküli üzemképtelen gépjármű esetén.

Az üzemképtelen gépjárművek üzembentartóját első körben az elkövetett jogsértés nyomán tájékoztatják, hogy távolítsa el a gépjárművet a közterületről.Mint magyarázták, ez legtöbbször elegendő és hatásos, hiszen számos oka lehet az autó „gazdátlanságának” (elhunyt tulajdonos – hagyatéki eljárás, vagy ha cégé az autó, az esetleg felszámolás alatt van…). A közterület-felügyelők eljárást kezdeményeznek a hatósági jelzéssel rendelkező üzemképtelen gépjármű üzembentartójával szemben, ha az autót a tájékoztatás ellenére sem szállítja el. Az eljárást, mint írták, a Hatósági Iroda folytatja le.

A hatósági jelzés nélküli üzemképtelen járművek esetén egy értesítést (piros matricát) helyeznek el a járművön, melyen tájékoztatást adnak arról, hogy az értesítés elhelyezésétől számított 10 nap elteltével a felügyelő az gépjárművet elszállítással eltávolíthatja. Ennek hatására néhány esetben el is tűnik a gépjármű, a legtöbb esetben azonban sajnos nem.

Mint emlékeztettek rá, az elhagyottnak tűnő, vagy hatósági jelzés nélküli gépjárművek valós problémát jelentenek, különösen a sűrűn lakott tömbházas övezetekben, ezért az iroda munkatársai várják a bejelentéseket a [email protected] e-mail-címen. Fontos tudni: érvényes műszaki vizsgával, szabályosan bármennyi ideig állhat közterületen egy jármű. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában