Gondoskodás

2023.07.18. 15:28

Megszépült Tata matuzsálem óriása: faápolók vették kezelésbe az öreg platánt +fotók

Faápoláson esett át az Öreg-tó partján álló nagy platán.

Goletz-DeáK Viktória

A rendszeres faápolás sokat segít a tatai nagy platánnak, hogy még évtizedekig élhessen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Csicsai Frigyestől, a város főkertészétől megtudtuk, hogy aggodalomra semmi ok. A híres, gyönyörű fa jól van, de hogy a következő évtizedekben is sokan megcsodálhassák, rendszeres ápolásra szorul. 
– Elérkezett a korona biztosítók cseréje, ezek több tonnás súlyt tartó cobra kötözők, amikre tíz éves garanciát vállal a gyártó. Így ezeket időről időre cserélni kell. A szélsőséges időjárásnak is ki van téve a fa, nemrég a Víz Zene Virág Fesztivál alatt is hatalmas erejű szél tombolt, de a fa szinte sérülések nélkül megúszta, ami egyrészt ezeknek a korona biztosítóknak köszönhető, másrészt a rendszeres ápolásnak – magyarázta a főkertész. Hozzátette: a száraz ágak eltávolítása is most zajlik. 

– Mint minden idős fánál, itt is a korona belső részei visszaszáradnak. Ez egy természetes folyamat. A platánnak ráadásul hatalmas a lombkoronája, 3-4 fát is kitesz. Hiszen a váz ágai közel 170 centiméter átmérőjűek, a törzs pedig négyszáznyolcvan centiméter átmérőjű volt tavaly - árulta el a szakember, aki megnyugtatott mindenkit, hogy észre se fogják venni a változást. 

– Hogy mely ágakat kell levágni, azt csak a fán közelről tudják felmérni a faápolók. Ha van sérülés például a fában például egy viharok miatti megroppanás, akkor azt el kell távolítani. Illetve a koronakönnyítés is úgy zajlik, hogy egy nagyon minimális, a fa teljes lombkoronájához képest csak néhány százalék a vesztesége - tette hozzá a főkertész.

A szakember azt is elmondta, hogy fentről láthatóvá vált jó 15 méter magasan egy olyan visszaodúsodás, amiben már megjelentek gyomnövények, egyfajta kiskertként. Ezt el kellett távolítani, mert olyan mértékben elkorhadt az ágrész, hogy félő volt, hogy balesetet okoz. Ha pedig magától szakad le, akkor egy olyan seb képződhet, amit későbbiekben felül tud fertőzni gombás, bakteriális betegség, ami át terjedhet a fa többi részére is. Bár kívülről nem látszik, de a fa belsejében is van egy hatalmas odú, amit szintén folyamatosan ápolni kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában