Kiképzés

2023.07.13. 17:57

Megidézték a reformkort a tatai várudvarban (fotók)

Reformkori kiképzés keretében látogattak a Tatai vár udvarára a korszakot megidéző hagyományőrök.

Wágner Zsanett

Kiképzés keretében idézték meg a reformkort Tatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Az esemény a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és a Nyargaló tüzérek - Petzelt József tüzér csapat szervezésében jött létre.  Udovecz György, a szövetség által megbízott kiképzési főnök vezényelte le a kiképzést, amely során hagyományőrzők megidézték a császári-királyi sereg elméleti és gyakorlati feladatait.

Az eseményen megelevenedett a Kecske-bástyán felállított sátortábor élete, akik között úgynevezett az élelemporciókért és a sátoranyagért felelős „kenyeres pajtások” is voltak. Ottjártunkkor fegyvergúlák jelezték a legtöbb sátorlakó „otthon van”. Később, látványos alaki mozgásokat mutattak be a katonák várárokban. 

A reformkor hadikultúrájáról tudni érdemes, hogy az 1848-as években három fegyvernem volt: a gyalogság, a tüzérség és a lovasság. Mindközül a gyalogsági kiképzésnek lehetett szemtanúja az, aki a hétvégén a vár környékén szemlélte az eseményeket. Elöltöltős fegyverekkel harcoltak ebben az időszakban a katonák, egyebek mellett kovakővel működő csappantyússal. Előadások is voltak, amik elsősorban a hadseregszervezésről és a korabeli harcászati szabályzatok alkalmazhatóságáról szóltak, a hagyományőrzők számára.

A kétnapos rendezvény szombaton a várudvarán álló 1848-as emlékműnél lövészeti bemutatóval fejeződött be, de a nap folyamán további érdekes elméleti és gyakorlati bemutatók voltak. Vasárnap szintén érdekes előadásokkal folytatódott a program.

Többek között a tatai önkormányzat, valamint a Kuny Domokos Múzeum támogatta a rendezvényt. A résztvevők az ország több pontjáról érkeztek, összesen 65-en. Találkoztunk budapesti vendégekkel, de jöttek többek között Szegedről, Szentendréről, Szolnokról, Veresegyházáról és Vácról is. A 32. Eszterházy Sorgyalogezred H. E., a 39. Don Miguel Sorgyalogezred Jászkun M.K.H.H.A., a 52. Sorgyalogezred HE, a 34. Davidovich Sorgyalogezredből Veresegyház Katonai H.E., a Nyargaló tüzérek csapatából a Petzelt József , az Igmándi Nemzetőrök Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Pesti 1. Honvédzászlóalj is kivette részét a feladatokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában