Évforduló

2023.07.11. 13:10

Lovakra épült város: százhetven éves évfordulóját ünnepli Kisbér híres ménese

A ménest Batthyány Kázmér elkobzott kisbéri birtokán alapították.

Kemma.hu

Kisbér szobra a városközpontban a templom előtt áll

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A város büszkesége, Kisbér, a híres méncsikó százötven évvel ezelőtt született. Idén azonban még egy nagy lovaseseményt ünnepelhet a település. A tizen­nyolcadik században lovakra épült minden hadsereg. A huszár azon vitézkedett, az húzta az ágyút, és persze szántotta a földet, amelyen a zab termett. Ausztriában lótenyésztésre szinte egyáltalán nem volt ideális terület. Ezért II. József úgy döntött, hogy ezt máshol oldja meg.

Magyarországon, ahol mindig értettek a lóhoz és minden adott volt, hogy onnan erős, kitartó és jó kiállású lovakat kapjon a hadsereg. A katonai kincstár 1853. július 8-án vette át a kisbéri birtokot. Az ekkor íródott hadtestparancsnoksági leirat így szólt: „Császári és királyi apostoli Felsége elrendelni méltóztatik... a katonai ménes számára... az elkobzott Kisbér birtok Magyarországon azonnal, teljesen és adósságmentesen a katonai kincstárnak korlátlan tulajdonába adassék...” Innen indult a Kincsem, a Kisbér, az Imperiál – ők érték el mindmáig a legnagyobb sikereket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában