Jubileum

2023.05.01. 15:28

150 esztendővel ezelőtt született Kisbér, a Bakonyalja büszkesége

Koszorúzással indult a péntek Kisbéren. A város büszkesége, vagyis a híres méncsikó százötven évvel ezelőtt született.

Szalai Nikolett

Éppen 150 évvel ezelőtt született a híres méncsikó, Kisbér büszkesége

Forrás: beküldött

1873. április 28-án Kisbéren a Magyar Királyi Állami Ménesben napvilágot látott egy pej méncsikó. Anyja Minerál, apja az a Buccaneer, amely korának leggyorsabb versenylova volt mérföldes távon Angliában. A Minerál-Colt 1874-ben a kisbéri csikóárverésen ötezer-százhatvan forintért a rendkívül gazdag Baltazzi fivérek tulajdonába került, akik újdonsült lovukat angol tréningre küldték.

1876-ban ez a kisbéri ló megnyerte az Epsom Derby-t, hatalmas szenzációt keltve, mert ő volt a második külföldi nyerő angol földön. Pár héttel később Kisbér – mert hogy a Baltazziak ezt a nevet adták neki – Párizsban megnyerte háromezer méteres távon a francia főváros nagydíját, a Grand Prix de Paris versenyt

– emelte ki Brenyó József, kisbéri születésű lovas szakíró megjegyezve, hogy ez a két diadal mindmáig csupán öt versenylónak sikerült a világon.

Kisbér tulajdonosai az epsomi és a párizsi győzelmekkel mai értéken mérve mintegy hárommilliárd forinttal lettek gazdagabbak. A 81-es úti körforgalomban 2019-ben állítottak emléket Kisbérnek, hiszen úgy gondolták, híre és neve méltánytalanul került háttérbe az elmúlt időszakban. Az alkotást Engler András szobrász készítette.

Lovas szobor

A fedeles lovarda előtt Fadrusz János a báró Wenckheim Béláról készített bronz lovas szobra áll. I. Ferenc József 1889-ben több napot töltött Kisbéren. Fadrusz alkotásában azt a pillanatot örökítette meg, ahogy a király reggel kilép a kastély kapuján, ló és lovasa a király felé fordul, miközben Wenckheim levett kalappal köszönti az uralkodót.
Az alkotást 1901 szeptemberében leplezték le a kisbéri gloriett előtt. Mostani helyére, a fedeles lovarda elé 1942-ben került. A mai Magyarország területén a legnagyobb köztéri Fadrusz-mű.

A 150 éves jubileumi ünnepség alkalmából koszorúkat helyeztek el Kisbér ikonikus szobánál. Az eseményen Brenyó József mellett többek között jelen volt Dallos Gyula miniszteri biztos, Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke, Nieselberger Róbert, az Angol-Magyar Lovastörténelmi Egyesület elnöke, dr. Prutkay János és Prutkay Zoltán Európa-bajnok lovasok, dr. Gaál Szabolcs a Kincsem Park képviseletében, Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere, valamint dr. Hecker Walter hippológus professzor. Utóbbi gyakornoki idejét 1959-ben töltötte Rádoki József ménesvezető és Platthy József legendás olimpikon, lovaglótanár és sportember irányítása alatt.

A település az 1800-as évektől a második világháborúig a magyar lótenyésztés fellegvára volt. A város a mai napig őrzi hagyományait, így nem volt kérdés, hogy a következő fejlesztés melyik fontos és kultikus létesítményre esik: a belvárosi rehabilitációs program folytatásaként hamarosan megkezdődik az L alakú, úgynevezett északi istálló épület felújítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában