Tatabánya

2023.07.03. 13:57

Helyi vállalkozások kapnak támogatást - erről is döntöttek a vármegyei foglalkoztatási fórumon

A Megyeházán tartotta ülését a Komárom–Esztergom Vármegyei Foglalkoztatási Fórum Irányító Csoportja július 3-án, hétfőn délelőtt.

Szalai Nikolett

Fontos napirendekről tárgyaltak az ülésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A 2,417 milliárd forint Európai Uniós támogatásból létrejövő TOP Plusz “Komárom-Esztergom Megyei Foglalkoztatási Paktum 2021-2027“ című projektet a Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata, a Kormányhivatallal és a Területfejlesztési Kft.-vel konzorciumban valósítja meg 2022. április 1–jétől tervezetten 2027. március 31–ig. Az ülésen Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei közgyűlés elnöke, valamint dr. Kancz Csaba, a vármegyei Kormányhivatal főispánja köszöntötte a megjelenteket.

A konzorcium beszámolt a két ülés között eltel időszak alatt ellátott feladatokról. A Kormányhivatal részt vesz mind az „A”, mind a „B” főtevékenységek megvalósításában. Idén március 31-én sikeresen lezárult a TOP Tatabányai Foglalkoztatási Paktum II. projekt.

A vármegyeszékhelyen élő, aktív korú, kiemelten a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztathatóságának javítása, illetve a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacra történő átvezetés érdekében, a település valós munkáltatói igényeinek felmérését követően, a kormányhivatal koordinálásában több képzés valósult meg. Az ötven fős képzési vállalás végül összesen ötvenhárom fővel teljesült. Mintegy kétszázhatvan foglalkoztatási támogatást nyújtott száztizenhárom, többnyire helyi vállalkozás számára. Ezen felül 101 új egyéni vállalkozás elindításának megkönnyítésére is lehetőség nyílt. 

Fontos feladatok

A vármegyei Önkormányzat, mint a projekt fő kedvezményezettje a projektfejlesztés időszakában operatív feladatokat lát el, működteti a paktumszervezetet. Többek között folyamatos elérhetőséget biztosít, rendszeres kapcsolatot tart a paktumkoordinátorokkal, a projektmenedzsmenttel, a konzorcium vezetőivel és konzorciumi partnerekkel, a paktumszervezet tagjaival, valamint külső partnerekkel.
Nyomon követi a vármegyei roma koordinátor tevékenységét és konzultációt biztosít. Figyelemmel kíséri a paktumszervezet tagjainak a foglalkoztatást, munkaerőpiacot érintő intézmények tevékenységét. Támogatja munkájukat. Egyeztet az Iránytó Hatósággal, Közreműködő Szervezettel és a szakpolitikával.

A harmadik napirendi pontba a tagok megismerhették a vármegye munkaerőpiaci helyzetét és foglalkoztatását vizsgáló gyors Munkaerőpiaci Helyzetjelentést. A vármegyei középtávú foglalkoztatási Stratégia és Helyzetelemzés 2022 első félévében készült, így az azóta kialakult tényezőkre, tendenciákra, amelyek hatással vannak a munkaerőpiacra és a foglalkoztatottságra, a vizsgálat nem tért ki.

Az ülésen kiemelték, hogy időszerű és célszerű lehet gyors vizsgálatot eszközölni és a rendelkezésre álló, publikus adatokat felhasználva, elemzéseket végezni arra vonatkozóan, hogy a világjárvány hatásai és a jelenlegi gazdasági kihívások, úgy, mint az orosz–ukrán háborús konfliktus, az energiaválság, a magas infláció és magas piaci árak hogyan hatottak a vármegye foglalkoztatási helyzetére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában