Történelem

2023.06.25. 17:23

Száz éves „ucca" névtáblát fotóztak Tatabányán

A ma ismert Tatabánya létrejötte előtt készülhetett a tábla.

Kemma.hu

Tatabányán még a mai napig lehet felfedezni érdekes kincseket, attól függetlenül, hogy mint város, még nincs száz éves. Alsógallán például még "Lehel-ucca" néven találunk a kerítésen tájékoztató táblát. Az akadémiai helyesírás csak 1922-ben érte utol az úttörő nyelvtudósokat: ekkor hagyták el a z-t az utczából, bár a kötőjelet egészen 1950-ig fenntartották. 1927-ben a térképészek és földrajzosok még tekertek egyet a szabályokon, dr. Takács József javaslatára ha az előtag főnév volt, akkor egybeírták (Retekutca), ha tulajdonnév, akkor kötőjelezték (Mohács-utca), ha melléknév volt, akkor külön írták (Váci utca). A korrektorok és nyomdászok számára kiadott 1929-es itiner két c-vel íratta az uccát, de legalább a kötőjelet elhagyta. 

Ezek alapján ez a tábla (és vélhetően a mögötte lévő ház is) körülbelül száz éves lehet, ami azt jelenti, hogy a ma ismert Tatabánya létrejötte előtt épült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában