Voksolás

2023.06.28. 10:25

Népszavazást tartanak a pilismaróti bánya miatt

Augusztus 27-re tűzte ki a községi helyi választási bizottság a település közigazgatási területére tervezett sóderbánya létesítésével kapcsolatos népszavazást – olvasható Pilismarót hivatalos oldalán.

W. P.

Mint ismert, 2020 nyarán egy lakossági fórumot tartottak a községházán, ahol a lakosok megtudták, hogy a község területére a GM-Pro Kft. egy nagyobb volumenű beruházást tervez. A tiltakozás és nyomás hatására előbb Pergel István Csaba polgármester mondott le, majd feloszlott a képviselő-testület is. A „bányaügy” azóta is beszédtéma a településen, a projekttel kapcsolatos legutóbbi hír pedig az volt, hogy tavasszal visszavonták a vállalat környezetvédelmi engedélyét. 

A helyiek körében régóta felmerült, hogy népszavazást kellene kiírni, mellyel kiderülhet, hogy a lakosok támogatják, vagy ellenezik a beruházást. Pilismarót Község Helyi Választási Bizottsága a település hivatalos oldalán közölte, hogy Alscher Norbert, Pintér Gergely és Urbán Ágnes önkormányzati képviselők helyi népszavazásra javasolt kérdést nyújtottak be. A helyi képviselő-testület a május 31-i ülésén hét igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül a 62/2023 (V.31.) számú határozatában rendelte el a népszavazást. 

A lakosságot arról kérdezik meg, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek. Illetve, hogy ennek érdekében a képviselő-testület a településrendezési tervben a tervezett területet nyersanyag-kitermelés (bánya), vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt, vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja-e át. A népszavazási kampányidőszak július 8-tól augusztus 27-én 19 óráig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában