Kármegelőzés

2023.06.15. 16:35

Megfogják a hordalékot, gond nélkül folyik el a csapadék Kesztölcön

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert 34,5 millió forintos támogatásból és az önkormányzat mintegy 8 millió forintos önrészéből újították fel Kesztölc csapadékvíz-elvezető rendszerének egy részét. A beruházásnak köszönhetően az utcakép is rendezettebb lett, továbbá megelőzhetik az esővíz okozta károkat is.

Walczer Patrik

A beruházásnak köszönhetően vissza lehet tartani a mélyút felől érkező hordalékot is

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A település vezetése a község domborzati viszonyai miatt kiemelt feladatának tekinti a csapadékvíz szakszerű és problémamentes elvezetését Kesztölcön. Több évtizedes problémát kívántak orvosolni a művelődési háznál, ugyanis az intézmény mellett elhaladó mélyútról nagyobb esők után rendszerint jelentős mennyiségű hordalék került az Iskola utcára, illetve az alatta található Kosári utcára.

A projekt keretében az említett helyszín csapadékvíz-elvezetési problémái oldódtak meg, összesen 286 méter hosszú szakaszt érintett a beruházás. A művelődési ház felett, a mély­úton zúzott köves hordalékfogót és sebességcsökkentő keresztgerendákat helyeztek el, ezáltal oly mértékben lassítani lehet a csapadékvizet, hogy a hordalék jelentős részét vissza tudják tartani.

A mélyút alsó részétől az Iskola utcáig csésze szelvényű beton utat alakítottak ki, ezáltal károkozás nélkül folyhat el a víz, másrészt csapadékos időben is járható gépjárművekkel a kis út. Az Iskola utcánál egy víznyelő rácsos aknát alakítottak ki, az ott összegyűjtött csapadékot pedig lényegében zárt rendszerben juttatják el az Iskola utcai befogadóba, majd végül a Kesztölci-patakba. 

A fejlesztés révén javult a közterületek állapota is, az ingatlanokat már nem veszélyezteti a csapadékvíz és meg lehet előzni az esetleges vízkárokat is. A település vezetése köszöni a vármegyei önkormányzatnak, hogy a TOP-ban lehetőséget kaptak a régi problémák megoldására. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában