Elkészült

2023.06.20. 11:30

Ilyen lesz Tata Szíve - képeken mutatjuk a végleges látványterveket

Elkészültek a látványtervek, arról hogyan alakítanák át Tata szívét, a Váralja részt a művelődési háznál, illetve a régi rendelő intézetnél.

Goletz-Deák Viktória

Végre megszépülhet, új funkciókat kaphat a környék

Forrás: beküldött

Elkészültek a Tata Szíve Program végleges tervei. Sétáló utca, közösségi tér, városi galéria, kiállítóhelyek, ifjúsági szálló és szabadidőközpont kap helyet a területen. Mint arról korábban beszámoltunk: a város 2021-ben építészeti tervpályázatot hirdetett, amelynek lényege, hogy a Magyary Zoltán Művelődési Központ, a volt rendelőintézet és a vár környezete teljesen megújulhasson.

A tájépítészetnek köszönhetően illeszkedik majd a város történelmi környezetébe a jelenleg még nem túl impozáns terület. A pályázatra összesen 23 szabályos terv érkezett be. Az ítészek végül 6 pályaművet javasoltak díjazásra, majd közülük az első helyezettel folytatódott le az a közbeszerzési eljárás, amely alapján a fejlesztés részletes tervezése elindulhatott.

A részletes tervek kidolgozása fejeződött be a közelmúltban. Így már bárki megcsodálhatja, hogy hogyan is fog kinézni majd Tata Szíve.

A terveknél fontos szempont volt, hogy a zöldfelület mérete ne csökkenjen. A mostani széles, kétsávos út és a parkolók sok helyet foglalnak, ezért több dolgot is újra kellett gondolniuk a tervezőknek. A kövezetet nem lehetett teljesen felszámolni, meg kellett hagyni a terület átjárhatóságát a mentők és a tűzoltók részére is.

A környék közlekedését elkerülő úttal oldják majd meg, ami a buszpályaudvar és a gyógyszertár mellett fogja kikerülni a váralját. A terület átalakításával pedig új zöldfelületeket, parkot, fás részeket alakítanak majd ki.

Jelenleg két, meghatározó épület található itt,  Tata szívében, ezeknek újragondolása is a feladat része volt. A művelődési ház funkcióját a hamarosan átadásra kerülő Magyary Zoltán Tudásközpont veszi át, így a nagyon rossz állapotban levő épületnek új célt kellett választani. A nyertes pályázatot beadó Fernezelyi Kft. és Garten-Studio Kft. közös elképzelései szerint a jellegzetes 70-es évek épületéből szabadidőközpont lesz, aminek különleges, lépcsős tetejét is parkosítani fogják: kertmozi, tetőterasz, tetőkert várja majd a vendégeket. 

Helyet kap az épületben egy 140 négyzetméteres kávézó, egy 150 négyzetméteres színpad a hozzá tartozó 250 férőhelyes nézőtérrel, színház és 470 négyzetméteres galériázott közösségi térrel, ahol mobil színpad is lesz majd. Ezen kívül próbatermet, két közösségi játékteret és három multifunkcionális termet, játszóházat, egy kisebb rendezvénytermet, irodákat, két büfét, ruhatárat, mosdókat és egyéb kiszolgálóhelységeket alakítanak ki.

A régi rendelőintézet is teljesen, külsőleg és belsőleg is megújul, a funkciója is változni fog. Egy ideje már ide költözött be a vármúzeum igazgatása, ez az új épületben is így lesz, mellette múzeumtér, galéria, bisztró is lesz az épületben. Az ifjúsági szállón pedig 38 szoba és két apartman, illetve közösségi tér várja majd a fiatalokat. A szálló mellett lépcsős, parkosított közösségi találkozó tér, illetve egy szabadtéri színpad is lesz.

De nemcsak az épületek újulhatnak meg. A városnak régi terve, hogy a várárkot is teljesen megújítsa. Ennek egy része már megvalósulhatott. A várhíd jobb oldalán már megkezdődött a rehabilitáció, de sajnos a jobb oldali rész egyelőre nem az önkormányzat tulajdona, magánkézben van. Azonban az önkormányzat a tervek szerint ezt is rehabilitálná, egy újabb, igényes zöld területet adva ezzel a városnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában