Tata Szíve

2021.06.17. 19:54

Milyen lesz a Várkanyar? – Itt a nyertes terv, amiből kiindulnak

Kiemelkedő országos szakmai érdeklődés kísérte a Tata Szíve építészeti tervpályázat eredményhirdetését. A tervpályázat lényege, hogy megvalósulás esetén a Magyary művelődési központ, a volt rendelőintézet és a vár környezet teljesen megújul. A tájépítészet „segítségével” pedig beilleszkedik a város történelmi szövetébe.

Petrik József

A Tata Szíve pályázat pályaművei már megtekinthetők

A tervpályázat nem csupán helyi jelentőséggel bír, hiszen a feladat komplexitása, és a fejlesztésre váró terület a város történelmi öröksége, ezért átalakítása igazi kihívást jelentett az érdeklődő építészeknek. A tervpályázat lezárult, a zsűri is befejezte munkáját, az eredményhirdetést pedig csütörtökön – stílszerűen – a korszerűsítésre váró Magyary Zoltán Művelődési Központban tartották.

A helyi önkormányzata márciusban írt ki országos építészeti tervpályázatot Tata Szíve elnevezéssel. Bár a pályázat közvetlenül a Tata centrumában elhelyezkedő három helyszínt érintette, jelentősége ennél jóval szélesebb körű, hiszen a helyi településfejlesztési koncepció kiemelt részeként szervesen összekapcsolódik az Öreg-tó partján húzódó történelmi városmaggal, az Esterházy-kastéllyal és a várral, valamint az ezeket körülvevő területek további fejlesztésével.

A tervpályázatokból 22 volt szabályos és érvényes. Az ítészek végül hat pályaművet javasoltak díjazásra, és közülük az első helyezettel lefolytatható az a közbeszerzési eljárás, amely alapján a fejlesztés részletes tervezése elindulhat.

A győztes művet a Fernezelyi Kft. és a Garten-Studio Kft. közösen készítette, pályázatukat a zsűri egyhangúlag ítélte a legjobbnak, jutalmuk 10 millió forint. A második helyezett 6 millió forintott kapott, és az a Dmb műterem Kft. lett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott, és 4 millió forintot vehetett át az Archi-kon Kft. Emellett úgynevezett kiemelt megvételben és 3 milliós jutalomban részesült a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft.

Az 1. helyezett pályamű
Fotó: Bencsik János – A Tatai medencéért/Facebook

Egy különdíjat is kiosztottak, két 13 éves középiskolásnak, a Toldi Miklós gimnázium tanulóinak, akik önszántukból készítettek kézzel, valamint számítógéppel rajzolt terveket.

Az eredményhirdetéssel a közönség számára is láthatóvá válnak a beérkezett pályaművek, amelyek június végéig a Magyary Zoltán Művelődési Központ emeleti kiállítótermében tekinthetőek meg.

Szakavatott zsűri

A bírálóbizottság tagjai voltak, elnök: Michl József polgármester, társelnök: Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár. Tagok: Krizsán András elnök, Magyar Építőművészek Szövetsége, Szalay Tihamér alelnök, Magyar Építész Kamara, Szemerey Samu vezető településügyi szakértő, dr. Herczeg Ágnes tájépítész, Faragóné Godó Mária állami főépítész, Markos Anikó elnök, megyei építész kamara és Kamarás Dorottya főépítész, Tata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában