Strand

2023.06.30. 11:39

22 dunaiból egy vármegyei szabadstrand várja a Duna szerelmeseit

A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet és akár 150 ezer forintot is fizethetsz, ha nem a kijelölt helyen fürdőzől. Mutatjuk, megyénkben hol fürdőzhetünk a Dunán és mely szabadstrandok lettek alkalmasak a vármegyei kormányhivatal által is bevizsgált természetes fürdőhelyek közül.

Kemma.hu

Sokan kedvelik a Koppánymonostori Szabadstrandot, amelyet 2019-ben nyitottak meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Ilyen melegben minden hűsítő víz vonzó, de némelyik veszélyes is lehet. Különösen igaz ez a folyóvizeinkre, ahol semmiképp sem érdemes kockáztatni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság most a Dunára koncentrálva mondta el azokat a szabályokat, amiket be kell tartani a fürdőzés vagy a vízi sportolás során.

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy saját érdekeinket is előtérbe helyezve, hol tehetjük meg a fürdőzést mindezt biztonságban. Vármegyénkben négy természetes fürdőhely is van, amelyeket még a szezonnyitás előtt megvizsgált a vármegyei kormányhivatal.

Nyáron nagyon sokan látogatnak el a Duna partjára, a vízi sportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen. 

Mint írják, tavaly a Dunából összesen 44 holttestet emeltek ki, ebből 11 haláleset volt a fürdőzéshez köthető. A tragédiák jelentős részét megelőzhetjük, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél. Kevesen tudják, hogy a Dunában fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Most pontokba is szedték nekünk, hogy hol tilos a fürdőzés: 

  • hajóútban;
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén;
  • egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • ahol a tiltó tábla jelzi

A visszatérő ellenőrzések ellenére is még mindig sokan fürödnek tiltott helyen, holott egyedül tavaly 44 holttestet emeltek ki legnagyobb folyónkból, és ebből 11 haláleset volt a fürdőzéshez köthető. Márpedig a tragédiák jelentős része megelőzhető, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, magunkra és egymásra vigyázva a szabad vizeknél. A Dunában fürdeni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. 

Megyénkben egyedül a Koppánymonostor Szabadstrand területén engedett a fürdőzés, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Azonban ha valaki megszegi a fent említett szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában