Konferencia

2023.05.17. 07:00

Tatabányán találkozik az Országos Honismereti Szövetség

Május 19-étől 21-éig Tatabánya ad otthont az Országos Honismereti Szövetség találkozójának. A XIX. Országos Honismereti Kiadványszerkesztői Konferencia témája a krónikaírás – helytörténetírás múltja, jelene, jövője. A Péczeli József Komárom-Esztergom Megyei Honismereti Egyesület házigazdaként szervezi a programokat, fogadja a vendégeket. A cél, hogy az ide érkező szakemberek megismerjék a régió értékeit. Így a helyi témájú előadásokon túl lehetőség lesz ellátogatni a Bányászati és Ipari Skanzenbe, vagy kirándulást tenni a Turul Emlékműhöz.

Kemma.hu

A konferencián a bányanyitástól a városalapításig címmel a Tulipános Házban tart előadást dr. Simonik Péter helytörténész – egyetemi docens

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

A József Attila Könyvtár munkatársain keresztül kapcsolódik a konferenciához, de az első nap estéjén helyszínként is szolgál. Pénteken este filmvetítésre és kerekasztal-beszélgetésre várják a résztvevőket „Helytörténet képeken és filmen” címmel. Tóth Enikő, a Tatabányai Múzeum művészettörténésze, főmuzeológusa moderálásával Dallos István fotóművész és Nagy László nyugalmazott közgazdász lesz a vendég.

A konferencia pénteken 15 órakor a polgármesteri hivatal dísztermében indul a megnyitóval, ahol közreműködik a Rozmaringos Bányász Egylet kórusa, majd szakmai előadások következnek. Szó lesz többek között a Falukrónikaíró mozgalomról, iskolai értesítőkről és évkönyvekről, a Szár népessége 1729–1848. címmel megjelent helytörténeti kutatás tapasztalatairól, majd a József Attila Könyvtárban folytatódik a program. 

Szombaton a polgármesteri hivatalban várják ismét a konferencia résztvevőit. Szó lesz a kötelespéldány-szolgáltatás és a helytörténeti kiadványok gyűjtésének kihívásairól, az Esztergom anno – „digitális krónikáról”, a Honismeret megújult honlapjáról, s lesz filmvetítéssel egybekötött beszélgetés. Délután a Tulipános Házban lesz egy helytörténeti beszélgetés. 

A szakmai konferencia vasárnap a könyvtárban zajlik, s kerekasztal-beszélgetéssel zárul.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában