Gyalog is biztonságban

2023.05.12. 17:24

Okoszebra Tatán: itt a válasz, miért nem lehet a Haranglábnál lámpa

Lámpás gyalogátkelőhelyet akarnak a tataiak az intelligenszebra helyett az Ady Endre úton. A közösségi médiában ismét elindult a vita, hogy rossz döntés volt-e a milliós beruházás.

Goletz-Deák Viktória

Veszélyes vagy biztonságos? Megoszlanak a vélemények

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

Mint arról korábban beszámoltunk: Tatán intelligens zebrával próbálják megelőzni a baleseteket az egyik legforgalmasabb gyalogátkelőhelynél. Az Ady Endre úton, a Harangláb és a Kapucinus templom között a körforgalom miatt nem lehet lámpás átkelőhelyet kialakítani.

A decemberben felszerelt eszköz annyiban segít, hogy érzékeli, ha egy gyalogos az útra lép, és villogó fénnyel figyelmezteti az autósokat a veszélyre. A fényjelzés mellett a rendszer képes arra is, hogy lézerrel megvilágítsa az átkelő gyalogos lábát, ezzel éjszakai esős időszakban az erősen csökkent fényviszonyok mellett kiegészítő információt adva a gyalogos helyzetéről. 

Az interneten, közösségi felületeken felbukkant vitákból arra lehet következtetni hogy sokan hibás megoldásnak tartják a Tata központjában beüzemelt villogó oszlopokat, mivel azok nem állítják meg a gyorsan jövő autósokat. Az egyik tatai facebookozó, akinek az ablaka a zebrára néz. Mint írta: 

rendszeresen kap kisebb szívinfarktust, amikor látja, hogy a gyalogoshoz közelebbi sávban közlekedő autó megáll az oszlop jelzésére, a másik sávban érkező viszont átrobog a gyalogátkelőn.

Az ő véleménye szerint napsütésben egyébként nem vagy szinte alig látszik, hogy villognak az oszlopok.

Másfelől érdemes megemlíteni, hogy ha valaki megáll a zebra előtt, akkor pont a KRESZ-ben előírt fokozott óvatosság elve miatt nem szabad átszáguldani a felfestésen, inkább azzal a gyanúperrel kell élni, hogy nem ok áll ott egy gyalogos vagy fékezett egy másik sofőr. 

A Kemma.hu utánajárt, hogy milyen más megoldást lehetett volna kialakítani a Harangláb és a Kapucinus templom közötti gyalogátkelőhelynél. A vármegyei rendőrkapitányságtól megtudtuk, hogy 2022 decembere óta mindössze egy alkalommal történt személyi sérüléssel járó baleset az intelligens zebránál. Egy kerékpáros szabálytalanul, a kijelölt gyalogátkelőn áttekerve, a biciklit nem tolva közlekedett, ezzel magának könnyű sérülést okozva. 

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette, hogy az átkelőhelyen a reggeli és a délutáni órákban nő meg a gyalogos, illetve az autós forgalom is. Ezért már régóta szerettek volna a városvezetéssel közösen valamilyen megoldást találni arra, hogy az átkelő ezekben a csúcsidőszakokban is biztonságos legyen.

tata gyalogátkelő zebra
A biztonság kulcsa nem a lámpa lenne, hanem a figyelem
Fotó: G. D. V. / Forrás:  24 Óra

A terület vizsgálatakor azonban megállapították, hogy ott lámpás gyalogátkelőhelyet fogalombiztonsági okokból nem lehet létesíteni. Ugyanis az túl közel van a körforgalomhoz. Ha a lámpa megfogná itt az autósokat, akkor olyan torlódások alakulnának ki, amik szintén balesetveszélyt okoznának. Ugyanebből az okból nincsen lámpa a körforgalom Május 1. út felőli kijáratánál lévő zebránál sem. 

− Az intelligens zebra volt a legjobb megoldás, amivel a Haranglábnál lévő zebrát biztonságosabbá tudták tenni − mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az autósoknak kell körültekintőbbnek lennie és a KRESZ szabályai szerint vezetni: ha a gyalogátkelőhelynél az egyik sávban közlekedő autó megáll, akkor a szabály szerint a másik sávból érkezőnek is meg kell állnia, mert feltételezhető a gyalogos érkezése.

A Kemma.hu megkérdezte a tatai önkormányzatot is, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztések történtek az intelligens zebrán, illetve érkeztek-e panaszok, visszajelzések a lakóktól.

Mürkl Leventétől, a Környezetvédelmi és városüzemeltetési iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy az önkormányzat a közterület-felügyelettel közösen mérte fel és vizsgálta meg az intelligens zebra működését. Ezek alapján az üzemelő cég erősebbre cserélte azt a lézerfényt, ami a gyalogosok bokáját világítja meg. Ez szürkületkor és rossz látási viszonyok közben segíti az autósokat. Illetve folyamatban van egy új szoftver fejlesztése is, ami segít, hogy a járdasziget két oldalán lévő oszlopok lámpái összehangoltabban adjanak jelzést. Az irodavezető kérdésünkre elmondta, hogy az intelligens zebra működésé óta nem érkezett be az önkormányzathoz se levélben, se telefonon, se emailben, vagy az applikáción keresztül olyan javaslat, észrevétel, ami a zebra működésével lenne kapcsolatos. 

− Arra szeretném kérni a lakosokat, hogy ha valamilyen javaslatuk van az intelligens zebrával kapcsolatosan, azt az önkormányzathoz juttassa el, ne a közösségi oldalon vitázzon róla. Ha hivatalos megkeresést kapunk, azt minden esetben kivizsgáljuk, ha pedig szükséges megtesszük a szükséges módosításokat − kérte a Mürkl Levente. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában