Akkor és most

2023.05.01. 07:21

Interaktív fotó: gyere vissza velünk „május elsejézni” Tatabányára a 80-as évekbe!

Emlékszel még, milyenek voltak a május 1-jei felvonulások? Vagy csak a Csinibabából ismerős a retró majálisok hangulata? Használd a csúszkát, és nézz a mai látvány mögé, a múltba!

Arzt-Pintér Anna

Nézz vissza velünk az időben: ilyen volt Tatabánya éppen 40 évvel ezelőtt

Forrás: Kemma.hu

Először azonban hadd meséljem el, mit fogsz látni a 40 évvel ezelőtti fotón. Ugyanis én is ott vagyok rajta.

1983. május elseje van. Kislány vagyok és a nagypapám kezét fogom.

Vele vonulunk végig a tömegben az előtt a nagy épület előtt, aminek az ablakába Kádár, meg Lenin képeket ragasztottak. Néhányan nagy transzparenseket visznek. Betűk vannak rajtuk, de én még nem tudok olvasni.

A lufikat irigylem, meg a nagy világoskék zászlókat, de azokat csak a felnőttek bírják el. A nagypapám kezében is van egy. Piros-fehér-zöld. Az enyém is olyan. Kicsit duzzogva markolom a hurkapálcát, mert piros zászlót akartam lobogtatni, de Papa azt mondta, mi olyat nem csinálunk.

Ekkor kap minket lencsevégre egy fotós, a ma kereken 40 éves képet pedig azóta is féltve őrzi a család. Minden május elsején alaposan szemügyre veszem. Szinte hallom a vonuló tömeg hangjait, a lépteket a nedves aszfalton, a papírzászló zörgését a kezemben. Ami régen valóság volt, arra ma úgy nézek, mint a Csinibaba című film egy jelenetére.

Erre az utazásra hívlak most téged is, aki ezeket a sorokat olvasod. Gyere vissza velem 1983. május 1-jére. Egy percre csak. Vagy többre, hisz' bőven van mit böngészni ezen a fotón.

 

 

Címkék#május 1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában