Elterelések

2023.05.24. 16:35

Fél Tatát lezárják, térképen mutatjuk, melyik utcákon lehet közlekedni a Patara alatt

A fesztivál május 26. és 28. között várja az érdeklődőket. A népszerű fáklyás felvonulás, amelyhez bárki csatlakozhat május 26-án, pénteken 20 órától lesz.

Kemma.hu

Elérkezett a várva-várt Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál hétvégéje. A fesztivál, amelyen a látogatókat aktívan bevonva 250-300 hazai és külföldi katonai hagyományőrző lesz jelen, május 26. és 28. között várja az érdeklődőket. Ezekben a napokban a tatai vár környékét megint török és magyar seregek, valamint a vásárosok és a fesztiválozók forgataga foglalja el.

A pünkösdi hétvégére eső történelmi fesztivált a hagyományoknak megfelelően idén is az eredeti török-kori helyszíneken, a vár védmű-rendszerében, a várárokban tartják meg. Állandó helyszín lesz a Kastély-tér, valamint a közöttük elterülő tóparti rész az Esterházy-lovardáig.

Fél Tatát lezárják, térképen mutatjuk, melyik utcákon lehet közlekedni a Patara alatt
Forrás: Tata Város/Facebook

A péntektől vasárnapig tartó programkavalkád miatt nagy lesz a nyüzsgés a tatai vár körül. A 15. Patara miatt lezárásokra kell számítani a környéken. A nyitónapon történelmi hadijátékoknak és a tatai dandár bemutatójának is szemtanúi lehetünk, szintén pénteken, este lesz a hagyományos fáklyás felvonulás, amelyhez bárki csatlakozhat.

Fél Tatát lezárják, térképen mutatjuk, melyik utcákon lehet közlekedni a Patara alatt
Az útlezárások térképen is nyomonkövethetők
Forrás: Tataipatara.hu

Idén a Kastély előtti téren kap helyett a Magyar Falu, ahol a korabeli mesterségekkel, fortélyokkal találkozhatnak a látogatók. De állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, aprófalvával, vagyis népi fa és ügyességi játékokkal is várják a családokat. Vasárnap, a gyereknapon kiemelt programokat szerveznek a gyerekeknek ringatóval, falusi virtuspróbával. De lesz íjászverseny, illetve különböző vetélkedők is. 

A hagyományörző fegyverek mellett a legmodernebb harcászati eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők. Az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár idén is statikus és dinamikus bemutatókkal és toborzósátorral készül. A Kossuth téren rendezik a nagy sikerű katonazenekar találkozót, ahol az ország legjobb katonazenekarjai tartanak parádés koncertet. Tóth István ezredes, a tatai dandár parancsnoka elárulta, hogy a fesztivál ideje alatt érdemes az égre is feltekinteni. A Kecskemétről két grippen érkezik és repül át majd a város felett, Szolnokról pedig a katonai helikopterek fognak érkezni Tatára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában