Hüdra

2023.04.18. 09:57

Magyar Kézműves Remek címmel ismerték el a dorogi manufaktúra gyönyörű csempéit

Magyar Kézműves Remek címmel jutalmazták a dorogi BA kerámia – Csempe manufaktúra Hüdra elnevezésű csempéjét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek pályázatán.

W. P.

Egerben ismerték el a dorogi manufaktúra különleges csempéit

Forrás: Heol.hu

Fotó: Nemes Robert

Mint arról a heol.hu beszámolt, a hétvégén Egerben, a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központban megrendezett Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében elnevezésű rendezvény keretében nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett Magyar Kézműves Remek pályázatra beérkezett pályamunkák közül.

A kulturális szempontból kiemelkedőnek számító program honlapján olvasható, hogy az évente megrendezett pályázat célja, hogy egyrészt elismerjék a magyar hagyományos kézműves alkotókat, másrészt hogy segítség a kézművesség pozíciójának megőrzését, illetve erősítését. További célok között szerep az is, hogy a minőségi kézműves termékek piacra juthassanak, a megújulás lehetőségeinek bemutatásával az innováció ösztönözzék a pályázókat. A kiállításon a tradicionális kézműipar, vagyis a népi mesterségek és népi iparművészet, az iparművészet és a mai kézműipar kategóriák díjazott alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A dorogi BA kerámia – Csempe manufaktúra a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Hüdra elnevezésű alkotása is díjat nyert, mely szintén látható Egerben április 15. és május 6. között. Értékelésként a következőt írták róla: 

Innovatív csempe. Ötletes és jól felhasználható. Variálható, igényes kivitelű, kreatív, esztétikus, sorozatgyártásra alkalmas, funkcionális.

A manufaktúra Borzók Anikó nevéhez fűződik, aki kerámiaművesként végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, ezen kívül évekig tanult rajzot és festészetet, ennek köszönhető a csempéi egyedisége és művészi kidolgozásuk, ahogy arról a honlapjuk is árulkodik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában