Szociálisan rászorulók

2023.04.11. 10:57

Két hétig pályázhatnak még tűzifára szűkebb hazánkból is

Még kicsivel több mint két hétig, április 28-ig pályázhatnak az önkormányzatok szociális tűzifa-beszerzésre. A magunk mögött hagyott télen vármegyénkben is több tízezer köbméternyi hatósági áras tűzifa jutott el a háztartásokba.

Kemma.hu

Idén is 5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociálistűzifa-program megvalósítására, az önkormányzatok a hónap végéig pályázhatnak

Forrás: MTI

Az idén is 5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális tűzifa-program megvalósítására – jelentette be a közelmúltban a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Dukai Miklós közölte: az önkormányzatok április 28-ig pályázhatnak az összegre, a pénzből megvásárolt tűzifát pedig a leginkább rászoruló családoknak osztják majd ki. 

A programban jellemzően 5 ezer lakosúnál nem népesebb települések vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február 15-ig – tette hozzá. Közlése szerint újdonság, hogy előrehozták a pályázat kiírását a nyár végéről tavaszra, hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást. 

Arról is szólt, hogy az energiaárak növekedése miatt a központi költségvetés mintegy 76 milliárd forintnyi rezsitámogatást nyújt az önkormányzatoknak. A 10 ezer lakosúnál népesebb 155 település 44 milliárd forint, a többi pedig összesen 32,1 milliárd forint támogatásban részesül. 

A magunk mögött hagyott télen népszerű volt a program Komárom-Esztergomban is, erről január végén beszélt lapunknak Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója. Mint fogalmazott, tavaly ősztől január közepéig meghaladta a 48 ezer köbmétert az erdészethez érkezett igény. Működési területükön 22 önkormányzat pályázott sikeresen a vármegyéből: Környe, Bakonysárkány, Bokod, Kecskéd, Kömlőd, Szákszend, Baj, Kocs, Ácsteszér, Aka, Ászár, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Csatka, Csép, Ete, Kerékteleki, Nagyigmánd, Réde, valamint Tárkány. 

Macsek Lajos azt is elmondta: a szervezet a megnövekedett piaci igények ellenére sem termelt ki üzemi terveit meghaladó mennyiségű fát. Az Erdészeti és a Természetvédelmi Hatósággal rendszeresek az egyeztetések, engedélyükkel folynak a munkák mindenhol. Szűkebb hazánkban egyébként a kezdeti hatalmas lendület ugyan az őszre valamelyest alábbhagyott, de a lakosság részéről mindvégig folyamatos volt az érdeklődés a program iránt, ebben pedig minden bizonnyal az energiaárak megemelkedésének is volt szerepe.  

Jó tanácsok
A vezérigazgató több megszívlelendő tanáccsal is szolgált a vásárlóknak, melyeket minden bizonnyal a következő tél előtt is érdemes megfogadni. Fontos, hogy csak az állami erdőgazdaságoktól lehet maximált árú tűzifát vásárolni, emellett az is lényeges, hogy akik házhoz szállítást kérnek, előtte egyeztessenek, hogy a tehergépjármű, amely a fával együtt 22–25 tonnát nyom, meg tud-e állni a ház közelében, illetve megoldható-e ott biztonságosan a kipakolás. Érdemes átvizsgáltatni a kandallókat is a beüzemelés előtt, különösen azokat, amelyeket már régen használtak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában