Erdőjáró

2023.01.27. 17:24

Most is sokan vesznek tűzifát - erről is beszélt a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója

Harmadszor is megkapta a Business Superbrands díjat a Vérteserdő Zrt. - az energiaárak miatti tűzifa-keresleten túl erről is kérdeztük Macsek Lajost, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatóját.

Mórocz Károly

Folyamatosan elérhető a hatósági áras tűzifa

Forrás: Vértesrdő

– Mennyi hatósági áras tűzifára volt eddig igény?
– Tavaly ősztől január közepéig meghaladta a 48 ezer köbmétert, ebből már több mint 20 ezer köbméter eljutott 2600 háztartásba. Ha igényli a megrendelő, hogy mi szállítsuk ki, ezt folyamatosan megtesszük. Érdekes, hogy sokan vannak, akik már kifizették, és egyelőre nem jönnek érte - várjuk őket az átvételi pontjainkon.

– Mostanában is érkeznek még megrendelések?
– Igen, méghozzá nagyobbak is, de megoldjuk. Fontos, hogy szem előtt tartjuk a fenntartható erdőgazdálkodást. A Vérteserdő a megnövekedett piaci igények ellenére sem termelt ki üzemi terveit meghaladó mennyiségű fát, vagyis az éves gyarapodásnál kevesebbnél tartunk. Az Erdészeti és a Természetvédelmi Hatósággal rendszeresek az egyeztetések, engedélyükkel folynak a munkák mindenhol.

– A szociális tűzifaprogram keretében mindenhová megérkezett az igényelt tüzelő?
– Igen, működési területünkön ott van már minden rászoruló családnál azokon a településeken, amelyeknek az önkormányzatai sikeresen pályáztak erre, és szerződést kötöttünk. Komárom-Esztergom megyében 22 faluról van szó: Környe, Bakonysárkány, Bokod, Kecskéd, Kömlőd, Szákszend, Baj, Kocs, Ácsteszér, Aka, Ászár, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Csatka, Csép, Ete, Kerékteleki, Nagyigmánd, Réde, Tárkány.

– A januári, meglehetősen enyhe időjárás hogyan befolyásolja a munkákat az erdőkben?
– Úgy fogalmaznék, hogy a pohár félig tele van, vagyis ez még mindig jobb, mint a tavalyi tartós aszály. Amellett, hogy nagyon vártuk az esőt, sok helyen akadályozta a munkát. A kapacitások optimális kihasználásához átcsoportosításokra volt szükség az erdészeteink között, ezt sikeresen megoldottuk. Azért szurkolunk, hogy legyen a következő hetekben igazi tél is: ez hozzájárulna a kártevők elpusztulásához.

– Betartják a vadászatok miatti erdőlátogatási korlátozásokat a turisták, a kirándulók?
– Nagyon jók a tapasztalataink mindenfelé. Úgy gondolom, a lakosság fokozottan érzékeny a természeti értékek megóvására, figyelembe veszik a tájékoztatásainkat például a fakitermelésekről is. Honlapunkon és Facebook oldalunkon egyaránt frissítjük az információkat. Az egyéni vadászatok miatt egyébként nincsenek korlátozások, csak a társas vadászatoknál.

– A dolgozók száma stabil? Nincsen a csábítások miatt elvándorlás?
– Az utóbbi két év során gyakorlatilag állandó volt a létszám, szerencsére kevesen választottak más munkahelyet.

– Végül, de nem utolsó sorban egy rangos elismerést is kiérdemelt a Vérteserdő.
– Immár tizenötödik alkalommal ítélte oda a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága a Business Superbrands díjakat. A 20 tagú, független szakemberekből álló bizottság a Vérteserdőt – mint brand – érdemesnek találta a Business Superbrands 2022 védjegy viselésére, immáron harmadik alkalommal, 2020 és 2021 után.

Támogatás és segítség
Tavaly is színes, gazdag volt a palettája a Vérteserdő támogatásainak. – Az OMBKE Tatabányai Helyi Szervezete rendezte tavaly a XI. Országos Bányász-Kohász-Erdész Találkozót. Pénzadománnyal támogattuk, az ételekhez vadhúst ajánlottunk fel, emellett 33 fát biztosítottunk faültetéshez – sorolja Macsek Lajos.
– A tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen karbantartásához és tervezett fejlesztéséhez adtunk bányafa és bányadeszka-alapanyagot. A Rédén tartott Esterházy Leszármazottak Világtalálkozójára, valamint az Oroszlányi Szabadidő Egyesület kerékpáros jótékonysági rendezvényére adtunk vadhúst, ahogyan Tata Város Szociális Háló Alapítványának is ételosztásához. Advent idején a Tatabányán és környékén mélyszegénységben élő idősek közül többnek is tűzifát ajánlottunk fel. Az SOS Gyermekkor Közhasznú Alapítvány jótékonysági ruhaaukcióján összegyűlt összeget pénzbeli adománnyal egészítettük ki. A FotoKozma 2022 Kül- és beltéri természetfotó kiállításokat főszponzorként támogattuk. Az Erdészcsillag Alapítvány közvetítésével a kárpátaljai, illetve ukrajnai rászoruló erdészek és erdészeti dolgozókat segítettük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!