Nagypéntek

2023.04.08. 07:14

Erdő Péter bíboros vezetésével emlékeztek Jézus halálára a hívek Esztergomban

Erdő Péter bíboros tartotta meg a nagypénteki szertartást, amikor hódolattal hajtottak térdet a kereszt előtt az esztergomi bazilikában.

Kemma.hu

Erdő Péter levette a leplet a feszületről

Fotó: W.P.

A mi bűneink okozták Krisztus szenvedését, de ő az egyetlen, akinek végtelen a méltósága, akinek minden csepp vére és minden szenvedése egymagában is elég a világ váltságára – mondta Erdő Péter bíboros nagypénteken, Jézus kereszthalálának napján a bazilikában. Hagyományosan ezen a napon az egyház nem mutat be szentmisét: a főpásztor, a paptestvérek és a ministránsok csendben vonultak be a templomba, majd Erdő Péter térdre ereszkedett az oltár előtt. 

Az igeliturgiát a könyörgések és a passió, vagyis Jézus szenvedéstörténete követte. A szentbeszédet követően a bíboros levette a leplet a letakart feszületről és elsőként ő, majd az asszisztencia és a hívek is hódolattal hajtottak térdet a kereszt előtt. Nagycsütörtökön is Erdő Péter vezette a szentmisét a bazilikában, melyen az utolsó vacsorára emlékeztek, sőt, az esztergom-budapesti érsek elvégezte a lábmosás szertartását is. A főpásztor legközelebb húsvétvasárnap, Jézus feltámadásának ünnepén celebrál istentiszteletet Esztergomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában