Zárva

2023.04.15. 10:08

Balesetveszélyes lett a szomódi művelődési ház, pályázat segíthet újra megnyitni

Felújítják a szomódi művelődési házat. Az épület jelenleg le van zárva, balesetveszélyes. Így nem tarthatnak benne rendezvényeket.

Goletz-Deák Viktória

Cellár József a művelődési házban mutatja, hogy a mennyezetről itt-ott csöpög a víz

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz P.

Tavaly év végén pozitívan bírálták el a szomódi önkormányzat pályázatát, amit a művelődési ház felújításának költségeire nyújtottak be. Az elsődleges tervek szerint az elnyert összegből nemcsak a művelődési ház újulhatott volna meg, hanem egy új résszel bővülhetett volna az épület. Cellár József, a település polgármestere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható drágulás az építőiparban, illetve a növekvő energiaárak változtatásokra kényszerítette az önkormányzatot. 

Lemondtak az épület bővítéséről, és a megítélt összeget csak a jelenlegi művelődési ház felújítására fordítanák. Erről a közeljövőben nyújtják be a változtatási kérelmet. A polgármester bízik a pozitív elbírálásban, mert más erőforrásból nem tudná a település rendbe hozni a balesetveszélyes épületet. A tető ugyanis olyan rossz állapotban van, hogy az épületet le kellett zárni. Jelenleg csak egy kis klubszoba működik, ahol a helyi szakkörök tartanak foglalkozásokat. 

– A statikus balesetveszélyesnek nyilvánította a mintegy 320 négyzetméteres épület tetőszerkezetét. A mondás szerint a timföldgyárból hozott, lúgos vas­szerkezetből készült az 1960-as években a tető, ami már lyukacsos. Például ha esik az eső, bizonyos helyeken lehet látni, ahogy csöpög le a mennyezetről a víz. Ezért a nagyterem, amiben a színpad is van, már két éve le van teljesen zárva. Csak az előteret és az abból nyíló klubszobát tudjuk használni – mutatta az épületet a település vezetője, aki elmondta, hogy a tervek szerint új héjazatot, új tetőszerkezetet, új villany- és vízvezetéket, új padlószigetelést, új falszerkezetet és napelemet kapna a művelődési ház. Hozzátette: a Magyar Falu Program keretében már korábban elnyert a település 21 millió forintot a tető felújítására, ehhez jön a most megítélt 200 millió forintos támogatás. 

– A támogatásból az épület belülről is megújulhat, új burkolatot, festést kap. Új berendezési tárgyakra szerencsére nincsen szükségünk, az EFOP-pályázattal nemrég nyertünk új székeket és asztalokat, amik csak arra várnak, hogy végre valaki használhassa őket – tette hozzá a polgármester. 

Szűkösen
A művelődési házban korábban borversenyeket, megemlékezéseket, ünnepségeket rendeztek. Többek között az idősek napját is. Az épületben gyakorolt a fúvószenekar és a dalkör, a szakköröknek is a művelődési ház biztosított helyet. Most azonban erre nincs lehetőségük. – A hagyományos rendezvényeinket megpróbáljuk kültéren megtartani. A művelődési ház kistermében közmeghallgatásokat tartunk, néhány szakkör is tud még ott működni benne, illetve az idősek jönnek néha össze. Volt arra is példa, hogy az előtérben tartottunk kisebb eseményt – árulta el a polgármester. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában