Vízelvezetés

2023.04.21. 19:18

A föld alatt dolgoznak, hogy a felszín Bajóton biztonságosabb legyen

A falu 75 millió forint támogatást nyert el a Bajót település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése című terve megvalósításához.

F. K.

Korábban több esetben komoly károkat okozott a víz Bajóton

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Olvasóink közül vélhetően még többen emlékeznek azokra a fotókra, amelyeket azon tudósításainkban láthattak, amelyekben arról adtunk hírt, hogy egyetlen nyáron négyszer is villámárvíz okozott károkat a községben. A máskor békésen csordogáló kis Bajóti-patak percek alatt pusztító folyóvá duzzadt.

Az áradat elöntötte a falu alacsonyabban fekvő területeit. Biztató jövőképként, a megyei önkormányzat támogató döntésének is köszönhetően, a falu 75 millió forint támogatást nyert el a Bajót település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése című terve megvalósításához. A gyakorlatban ez azt a munkát is jelenti, amelynek keretében öt átereszt újítanak fel. Ezek az első lépések a község csapadékvíz-elvezetési gondjainak megoldásában.

A kivitelezésre egy lábatlani kft. nyerte el a megbízatást. A munkálatok elkezdődtek, a cég dolgozóinak reggelente nem nagyon kell keresniük, hogy hol folytassák az előző napon félbehagyott ténykedést. A helyreállítás, fejlesztés színtere, ebben az ütemben a falu főutcája, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó patak néhány fontos métere.

Például a Kossuth Lajos utca 3. szám alatti épületnél kitisztítják az átereszt. A befolyó oldalon a leromlott állapotú bukóakna helyén egy másfélszer másfél méteres monolitbeton aknát alakítanak ki. Az áteresz kifolyási oldalán egy nagyjából ugyanilyen méretű akna lesz.

Az úttal párhuzamosan, 52 méter hosszban burkolt árok készül vízbeeresztő vasbeton fedlappal, a kapubejárók átépítésével. A kerékpárút melletti, alatti átvezetéssel, egy új, 62 méteres földmedrű árkon is folyik majd a csapadékvíz, a patakmeder előtt tíz méternyire kőrakatot alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában